Index Vakbarát Hírportál

Mégsem állnak le a szegedi műtők

2015. május 8., péntek 09:18 | aznap frissítve

Csütörtök délután megállapodás született a szegedi klinikák műtőszemélyzete és a klinikai központ között, írta a Délmagyar. A központi műtő 28 fős személyzete a törvényes havi 2 helyett 5-6 ügyeletet volt kénytelenek vállalni,hogy a rendszer működőképes maradjon, ezért úgy döntöttek, hogy nem hajlandóak a törvényesnél több túlmunkát végezni. Ha nem sikerül volna megállapodniuk az egyetemmel, egész májusban péntek délután fél 4-től másnap reggel fél 8-ig, illetve teljes hétvégén zárva lettek volna a műtők.

A műtősök az operáló orvosok munkáját segítik, 24 órás ügyeleti készenlétben állnak, akárcsak a doktorok, havi nettó 130 ezer forintos bérezés mellett. A személyzet másfél hónapja jelezte a klinikai központ vezetésének, hogy ha nem születik megállapodás a pótlékokról, májustól már csak a törvényes mennyiséget ügyelik. A törvényben előírt mennyiséget ugyanis már most szinte teljesen ledolgozták, így készek voltak az előre jelzett módon leállni a munkával. 

Végül a dolgozók ebben a hónapban még vállalják a törvényes mennyiség feletti ügyeletet, hogy ne okozzanak ellátási zavart. Ha azonban ez idő alatt nem sikerül pótlékaikról megállapodni, júniustól valóban nem lesz, aki segítse az operáló orvosok munkáját.

Áprilsban a budapesti Péterffy Sándor utcai kórház nővérei tiltakoztak a ki nem fizetett túlóráik miatt, végül Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ígéretet tett a helyzet rendezésére.

Rovatok