Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó elmegy Moszkvába a győzelem napjára

2015. május 8., péntek 08:24 | aznap frissítve

Szijjártó Péter az m1 reggeli műsorában bejelentette, hogy ő képviseli Magyarországot a moszkvai győzelem napi megemlékezésen szombaton. Mint mondta, a többi európai külügyminiszterhez hasonlóan a katonai parádén nem vesz részt, csak a megemlékezésen, idézi az MTI.

Szijjártó szerint azért született az a döntés a kormányban, hogy a külügyminiszter képviselje az országot, mert Csehországot az elnök, Szlovákiát a miniszterelnök, Szlovéniát pedig a külügyminiszter képviseli.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin budapesti látogatásán Áder Jánost hívta meg az ünnepségre, azonban a köztársasági elnök hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy nem fogadja el a meghívást. Akkor úgy nyilatkozott a Köztársasági Elnöki Hivatal, hogy hazánkat a moszkvai nagykövet képviseli majd.

Szerdán Franciaország jelentette be, hogy külügyminiszteri szinten képviseltetik magukat a győzelem napján, de a parádén nem lesznek jelen. Mint a külügyminiszter elmondta, a megemlékezések történelmi eseményekről szólnak, nem pedig aktuálpolitikáról. Ugyanakkor a győzelem napi felvonuláson való részvételt egyébként különböző okok miatt sorra mondták le az elmúlt hetekben az állami vezetők.

A nyugati politikusok a Krím és Kelet-Ukrajna agresszív bekebelezése miatt maradnak távol. Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is lemondta részvételét, Merkel azonban május 10-én mégis ellátogat Moszkvába, hogy koszorút helyezzen el Vlagyimir Purtyinnal közösen a második világháborúban elesettek emlékére, jelezve: nem a II. világháború végére való emlékezéssel van baja.

Pár napja Erdogan mondta le részvételét, aki az örmény népirtás elismerése miatt orrolt meg, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor pedig belügyekre hivatkozva marad távol. Az AFP francia hírügynökség összegzése szerint 68 meghívott állam-vagy kormányfő közül csak 22-en mennek el Moszkvába.

Rovatok