Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték a kórházi adósságok kifizetését

2015. május 12., kedd 16:27

Egy kórházi beszállító hajlandó lemondani a kamatokról, így már meg is kapta a tartozását az államtól. Elkezdődött a kórházi adósságkonszolidáció, a nagyvonalú cégek várhatóan gyorsabban hozzájuthatnak a pénzükhöz.

Megkezdődött a kórházi konszolidációs szerződések aláírása a legnagyobb beszállítókkal - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központban (ÁEEK) kedden az MTI-vel.

Eszerint már hétfőn megkezdődött a szerződések aláírása a kórházak és a kórházi beszállítók között, kedden pedig a Heim Pál Gyermekkórház és a Roche Magyarország Kft. vezetői kötöttek szerződést.

A Roche Magyarország Kft. úgy döntött, hogy elengedi a kórházi tartozás utáni késedelmi kamatot, amely döntést a társadalmi felelősségvállalás megnyilvánulásának tekinti az ÁEKK. 

Különösen példaértékű ez a döntés, hiszen egy gyermekkórház működését könnyíti meg.

- írta a központ.

A dokumentumban emlékeztettek: az összes állami kórházat átvevő ÁEEK sikeresen megállapodott a legnagyobb beszállítókkal, és jelenleg a megállapodás keretei szerinti szerződések aláírása történik a kórházak és a beszállítók között. A szerződések megkötése után a megállapodásokban rögzített összegeket - több mint 20 milliárd forint összértékben - még májusban átutalják. 

Az ÁEKK közölte azt is, hogy a konszolidációs folyamat kijelölt menetrendje szerint a továbbiakban közvetlenül az egészségügyi intézmények és beszállítóik között zajlanak a tárgyalások.

Nem mindenki akar lemondani a milliókról

Nem minden beszállító olyan nagyvonalú, mint a Roche Magyarország. Mint arról beszámoltunk múlt héten, több beszállító igenis ragaszkodik a kamatokhoz. szerintük a jelenlegi helyzet az állami intézkedések elmaradásából és a költségvetési szervek nemfizetéséből adódott.

Vannak azonban olyan beszállítók, akik a gyors kifizetésben bízva kénytelenek lemondani a kamatokról: annyi kintlévőségük van már, hogy fontosabb számukra a gyors pénzhez jutás. Az állam tehát addig húzta-halogatta a fizetést, amikor már könnyebben próbálkozhat a kamatok elengedésével.

Mint korábban megírtuk, a lejárt tartozások csaknem fele 60 napon túli, a pénz 5 százalékára pedig már több mint egy éve várnak a vállalkozások. Az átlagos fizetési késedelem 8 hónap. Egyes tagvállalatok éves árbevételének ma már több mint a fele kórházak felé fennálló kintlévőség, így sokszor adó- és járulékbefizetéseiket is hitelekből kénytelenek finanszírozni.

Rovatok