Index Vakbarát Hírportál

Álláshalmozást vizsgál a belügyminiszter

2015. május 13., szerda 10:38

Összeférhetetlenségi vizsgálatot rendelt el a belügyminiszter, azt írva elő a katasztrófavédelemnél, a rendőrségnél, a büntetés-végrehajtásnál és a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó egyébb szerveknél, hogy vezető beosztású tagjai nyilatkozzanak május 15-ig a gazdasági társaságokban betöltött vezető tisztségviselői és felügyelőbizottsági tagsági viszonyaikról – írta a Lánglovagok tűzoltóportál.

A portál áprilisban írt arról, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság öt vezetője a BM Heros Zrt. igazgatóságában és Felügyelő Bizottságában a szolgálati törvény tiltása ellenére kapott helyet. 

A belügyminiszter visszautasította, hogy szabálytalanság történt volna. Pintér Sándor szerint a június 1-jén életbe lépő új törvény egyértelműen tisztázza helyzetet. A Lánglovagok szerint azonban ez a jelenlegi szabályozásra is igaz, hiszen az új törvény a vonatkozó részben mostanit ismétli meg, amely szerint tilos a vezető beosztásúak számára munkavégzéssel járó egyéb jogviszonyt létesítenie, márpedig az fb-tagság és az igazgatótanácsi tagság ennek minősül.

Az állami tulajdonú társaságokban, ahol a belügyminiszter tulajdonosi jogot gyakorol – BM Heros Zrt., NOSTRA Kft., Magyar Gáz Tranzit Zrt – a tárcavezető utasítása alapján gondoskodni kell az fb-k és it-k törvénynek megfelelő átalakításáról. Az új tagok vagy kormánytisztviselők vagy a hivatásos állomány nem vezető beosztású tagjai lehetnek.

Bakondi György a főigazgatóságának utolsó napjaiban Tollár Tibort visszahívta a BM Heros Zrt. igazgatóságának éléről. A tűzoltó vezérőrnagy a cégen kívül más gazdasági társaságokban is fizetéssel járó munkaviszonyban állt.

Rovatok