Index Vakbarát Hírportál

Az EP-től kérik Ujhelyi mentelmi jogának felfüggesztését

2015. május 14., csütörtök 08:52

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság az Európai Parlamenttől kéri az MSZP-s Ujhelyi István mentelmi jogának felfüggesztését, mivel a jobbikos Sneider Tamás feljelentést tett ellene.

Sneider rágalmazás miatt fordult a hatóságokhoz azután, hogy a szocialista politikus az ATV-ben tavaly tavasszal azt mondta róla, hogy egy maffiaszerű szervezetnek, egy szkinhedszervezetnek volt a vezetője.

A bíróság már tavaly ősszel is kezdeményezte Ujhelyi kiadatását, de a lap szerint akkor az Igazságügyi Minisztérium azt mondta, hogy a tárca csak konkrét indítvány alapján tud eljárni, ezért azt kérték, hogy az egészüljön ki a történeti tényállással. A bíróság ezt megtette, és most ez alapján kérik Ujhelyi mentelmi jogának felfüggesztését.

A szocialista politikus korábban azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy "minimum furcsa, hogy egy rasszista indíttatású, erőszakos cselekményért felfüggesztett börtönre ítélt közszereplő jogi eszközökkel kíván tőlem elégtételt venni".

Sneider Tamást tavaly májusban a Fidesz és a Jobbik támogatásával választották meg az Országgyűlés alelnökének. Az EP elnöke tiltakozott ellene, mint mondta "tudatában vagyok annak, hogy demokratikus eljárás során kapott többséget, de ettől még nekem nem tetszik, hogy egy egykori szkinhed legyen egy demokratikus parlament alelnöke az Európai Unióban".

Rovatok