Index Vakbarát Hírportál

Hamis aláírás indította a XV. kerületi fideszes belharcot

2015. május 27., szerda 10:42

Okirat-hamisítással vádolja az ügyészség Bitvai Nándort, a Fidesz volt XV. kerületi alpolgármesterét. A vád szerint hamis aláírásokkal jutott hozzá egy közhasznú civil szervezet, a Közbizalom Egyesület pénzeihez. Ennek egy részéből finanszírozták a helyi Fidesz kampányát - írta a Hvg.hu

Az ügy már bírósági szakaszban van, a Budapesti IV. és XV. kerületi bíróságon június 16-án várható ítélet. A büntető törvénykönyv szerint Bitvai akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. 

Az ügyről a lap szerint László Tamás polgármester, fideszes parlamenti képviselő is tudott, de védte Bitvait. És megpróbálta inkább kizáratni a pártból azokat, akik jelezték a törvénytelenséget. Egyebek mellett ez a szembenállás vezetett ahhoz, hogy nemrég feloszlatták a XV. kerületi Fideszt, amiről az Index számolt be elsőként.

A Hvg.hu szerint leegyszerűsítve a következő történt. Novák Ágnes fideszes alpolgármester vette észre az önkormányzat hivatalában azt a dokumentumot, amelyen a Közbizalom Egyesület részéről az elnök Bitvai Nándor (ő egyben fideszes alpolgármester is volt), illetve az elnökhelyettes Balogh András aláírása szerepelt. Balogh András Novák Ágnes férje, az alpolgármester így könnyen felismerte, hogy hamis az aláírás. Balogh ezután ellenőrizte az egyesület számláját, és kiderült, hogy többször is pénzt emeltek le róla 2011-ben, pedig a szabályok szerint ehhez két vezető aláírása kellett volna.

A problémát az egyesület vezetőségi ülésén is jelezte, majd a bíróságnál is bejelentették, hogy gond van az aláírásokkal. Ezután indította az eljárást a rendőrség. (Erről annak idején az Index is beszámolt.)  A civil egyesület több százezer forintnyi közpénzt kapott éveken át, a Fidesz alapítványától, illetve a fővárosi önkormányzattól is. A pénzből pedig a Fideszt segítették.

A fideszes belharc egyik következménye nemcsak a feloszlatás volt, hanem hogy tavaly októberben a kormánypárt elvesztette a polgármester-választást. A DK-s Hajdu László lett a kerület vezetője.

Rovatok