Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam miatt megváltozhat a szombathelyi intercity neve

2015. május 28., csütörtök 10:39

„Erre az IC-re egy névcsere lassan ráférne." Még május közepén írta ezt a Facebookon a Szombathely és Budapest között közlekedő Isis intercityről Vitézy Dávid miniszteri biztos, a BKK volt vezérigazgatója.

Megkérdeztük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, hogy mennyire reális a névcsere. Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, hogy van rá esély, nem is kicsi.

Az intercity a nevét a szombathelyi Isis-szentélyről kapta, a római kori Savariában ez volt a harmadik legnagyobb épület, összemérhető volt a római Isis-szentéllyel.

Az intercity nevéről a MÁV a GYSEV-vel és a szombathelyi önkormányzattal folytat egyeztetést. Két verzió lehetséges: a vonat neve a hangos utastájékoztatásban marad a régi, de a menetrendben fonetikusan Íziszként írnák vagy Iseumra keresztelnék. Mindez legkorábban szeptembertől lehetséges.

Isis néven amúgy fut fehérnemű-kollekció, fizetést lehetővé tevő mobil app, gyógyszergyártó cég és sok minden más. A belga Isis csokoládét viszont már átnevezték, miután drasztikusan csökkent az eladásaik száma.

Rovatok