Index Vakbarát Hírportál

Vona: Aki náci romantikára vágyik, annak nincs helye a Jobbikban

2015. május 30., szombat 12:13

Legjobb szimatú Vona Gábor beindította a néppártgenerátort, begyújtotta a néppártrakétákat, élesítette a néppártatomtölteteket.

szerencsénk van, mert Vona Gábor, a Fidesz frakcióvezetője és elnöke itt van köztünk és nem a Parlamentben. És kérem szépen most hallgassuk meg Vona Gábor évértékelő beszédét!

− konferálták fel Vona Gábort a Jobbik kongresszusán, és a bakit akár freudinak is nevezhetnénk, mert hosszan Bibó-idézgetős, néppártosodós, választási győzelemre készülős elnöki beszéd volt ez, amelyben Vona egyértelművé tette, hogy pártja összes eddigi sikere, és a 2018-as siker egyetlen záloga a néppártosodás.

Vona gyakorlatilag a jövő évi tisztújításkor várható programadó beszédét mondta most el, amelyben egyértelművé tette, hogy ő néppártban gondolkodik, minden vadhajtást le fog nyesni, és ha őt és a programját választják 2016-ban a tisztújítón, akkor kinéz egy országgyűlési választási győzelem a Jobbiknak 2018-ban.

A Jobbik elnöke szerint a 2014-ben a Fidesz egyértelműen elkezdett veszteni a népszerűségből, és a veszprémi választás tétje az volt, kialakul-e egy kormányváltó hangulat. Kész győzelmével − akit Vona, csak, hogy a gondolatmenete meg ne akadjon függetlennek nevezett − be is bizonyosodott. Tapolca pedig ezután azt mutatta meg, hogy van kormányváltó erő is, ami pedig a Jobbik. Hogy a Jobbik a Fidesz kihívója, azt maga Orbán Viktor is elismerte Vona szerint,  tegnapi évértékelőjében . Ahogy azt is, hogy emberközelibbnek kell lenni, ami Vona szerint annak a beismerése, hogy eddig nem voltak azok. De míg Orbánék finomodása hiteltelen, addig az övéké hiteles, egy olyan stratégia, amivel azonosulnak.  Ennek mondjuk picit ellentmond, hogy órákig kellett magyarázni a küldötteknek, miről is szól ez a folyamat.

A siker kulcsa a néppártosodás

Vona szerint a Jobbik sikerei egyértelműen a néppártosodásnak köszönhetők, amit most érdemes tisztázni, miről is szól, mert a választáshoz közeledve már nem tehetik meg, hogy erről vitatkozzanak. Tudja, hogy sok kritika éri ezt a folyamatot a párton belül, de megnyugtatott mindenkit: a párt nem veszíti el gyökereit, és célkitűzéseit, csak azokat a vadhajtásokat kell szerinte lemetszeni a pártról − amit az egyszerűség kedvéért egy gyümölcsfához hasonlított − amelyek félrevihetik a Jobbikot, és a fontos célok elérésben akadályozzák.

A Jobbik elnöke szerint a Fidesz és az MSZP meddő párharca a huszadik században tartja Magyarországot, és miközben a lövészárkokból lövöldöznek egymásra az emberek, az ország tönkremegy. Szerinte a Jobbiknak meg kell mutatnia, hogy az igazi törésvonal a huszadik és a huszonegyedik század között van. A lövészárkokból pedig ki kell lépni, fel kell állni, még ha ez azzal is jár, hogy hátulról és elölről is kaphat az ember lövéseket. És hogy mindenki lássa, milyen tiszta a lelkiismerete, rögtön a szerinte legkényesebb témához nyúl: az utóbbi napok egyik vitatott hírére, miszerint a Pázmányon kötelezővé tennék a Holokauszt-oktatást.

A mindent felemésztő lövészárkok

Vona szerint az egyik lövészárokban úgy tekintenek a keresztény magyar értelmiségre, mint akik született nácik, fasiszták, akik semmi másra nem várnak, csak hogy elpusztíthassák a magyar zsidóságot. A másik lövészárokban pedig sokan úgy tekintenek a zsidóságra, hogy született hazaárulók, akik semmi másra nem várnak, csak hogy tönkretegyék Magyarországot. Ő pedig most kijön a lövészárokból, és azt mondja:

Aki náci romantikára vágyik, aki pogromokra vágyik, az eltévesztette a házszámot, annak nincs helye a  Jobbikban

Hozzátette, milyen katartikus lenne, ha valaki, azok közül, akik őt nácizzák, szintén kilépne a lövészárkából, vállalva a minden oldalról érkező lövéseket, és lenne bátorsága azt mondani, hogy ebből elég volt. Ő pedig azt mondaná neki középen, hogy „nem kérdem én, anyád hol szült világra, nem kérdem én apád ki volt". Persze hozzátette, nincsenek illúziói. Szerinte a változás fájdalmas mindig, de hogyan akarhatna segíteni, változtatni az országon az, aki önmaga is képtelen a változásra.

Vona: Aki náci romantikára vágyik, annak nincs helye a pártban!

(A teljes beszédet itt tudja megnézni.)

A lényeglátó realista

Ezután egy hosszú fejtegetésbe kezdett Bibó Eltorzult magyar alkat zsákutcás magyar történelem című írásának analógiájára. Két nagy probléma, ami tévútra viszi Magyarországot: túlfeszült lényeglátás, és hamis realizmus. Az első aki látja a lényeget, de a lényeglátásában elveszíti a realistáérzékét. A másik pedig annyira beleragad a realitásokba, hogy már nem is akar a lényeggel fogllakozni, és prostituálódik. Így a lényeglátó realista lenne a tökéletes. Ezért a Jobbiknak is választania kell, hogy az első akar-e lenni, tehát rétegpárt, ami örök ellenzékiséget jelent, a második, tehát tuacatpárt, ami a Fidesz, vagy a harmadik, tehát valódi néppárt, amely határozott programmal rendelkezik, de a felelőssége miatt reálisan méri fel az elérendő célokat, és a lehetőségeit. 

Nem lehet erővel, erőszakkal politikát csinálni, hanem türelemmel, megértéssel, higgadtsággal. Ez adta nekünk Tapolcát, Törökszentmiklóst.. ha erre képesek vagyunk, folytatni, a Jobbik fogja vezetni Magyarországot

− mondta, és hozzátette, hogy szakmailag és politikailag is sokat kell fejlődniük még. Érti a félelmeket a Jobbik jövőjével kapcsolatban, de szerinte nem tehetik meg hogy „néhány elrontot mondat, vagy véletlenül elkallódott ember miatt" az ország jövőjét kockáztassák.

Beszéde végén elmondta, hogy ha valamiben ő a legjobb a Jobbikban, akkor az az , hogy neki a legjobb a szimata, megérz8i, mások előtt, hogy merre kell menniük, mit kell csinálniuk. És most is érzi, hogy a néppártosodás lesz a jó irány, így már most arra kérte a küldötteket, hogy aki 2018-ban nyerni akar a választásokon, az válassza őt, és a programját.

Rovatok