Index Vakbarát Hírportál

Indul a börtönőrök életpályamodellje

2015. június 12., péntek 15:12

Júliusban elindul a büntetés-végrehajtásban az új életpályamodell - mondta a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára pénteken Szegeden.

Tasnádi László a Szegedi Fegyház és Börtön, vagyis a Csillagbörtön alapításának 130. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: a büntetés-végrehajtásnak (bv) nemcsak dicső múltja van, hanem reményteljes jövője is. 

Szerinte az az életszínvonal-növekedés, amelyet a következő hónapban elinduló új életpályamodell jelent, méltó a teljesítményekhez. A bv-dolgozók jövedelme júliustól mintegy 30 százalékkal emelkedik, és 2019. január elsejéig további évi 5 százalékkal. 

Így a 2019. január 1-jén bekövetkező végleges állapot szerint 50 százalékkal növekszik a jövedelem. Ez azonban nem tökéletesen elegendő, hiszen a jól teljesítő bv-sek nem mindig a legjobb körülmények között dolgoznak - mondta. De szerinte ezért vannak fejlesztési tervek, amelyek alapvetően új intézetek létesítését jelentik. Az a cél, hogy korszerű intézetek jöjjenek létre, amelyek az elítéltek társadalomba való visszavezetését támogatják - közölte Tasnádi László. 

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszédében a szakma zászlóshajójának nevezte az intézetet. Az esemény után a vezérőrnagy azt mondta: a büntetés-végrehajtásban az elmúlt évtized legnagyobb problémája a túlzsúfoltság. Ez az arány tavaly csökkent először 141 százalékról. Most a létszám csaknem 17 700, ami azonban az új helyekkel együtt is 136 százalékos túlzsúfoltságot jelent.

A kormány ezért nagyarányú bővítési programot hajt végre. 2019-ig több mint 6000 új helyet alakítanak ki, "így az európai normáknak is megfelelő szakmai munkát segítő, támogató, annak a feltételeit megteremtő intézményrendszerben tudjuk végezni sajátos feladatainkat, és munkánkat”- közölte. 

Rovatok