Index Vakbarát Hírportál

Már ezren haza akarnak jönni külföldről

2015. június 14., vasárnap 23:03 | aznap frissítve

Már körülbelül ezren regisztráltak a "Gyere haza fiatal" program honlapján - közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1-en. (Figyelem, a program hivatalos nevében helyesírási hiba van elrejtve.)

Czomba szerint komoly érdeklődőknek tekinthető ez az ezer ember, közülük ötvenöten már felvették a kapcsolatot hazai munkáltatókkal.

A külföldön élő magyar fiatalok hazatérését segítő 100 millió forintos program keretében fedezik a repülőjegyet, és egy évig havi százezer forintos támogatást adnak a lakhatáshoz, az albérlet és a rezsi költségéhez.

Czomba Sándor szerint 350 ezer magyar él, dolgozik tartósan külföldön, 70 százalékuk nőtlen, illetve hajadon, az átlagéletkoruk Londonban például 33 év, de nem reprezentatív felmérések szerint csupán 10 százalékuk tervezi hosszabb távon külföldön az életét.

Az áprilisban indult programra eddig jelentkezők számára reagálva Czomba Sándor arra hívta fel a figyelmet: ahogy a kiutazás, úgy a hazatérés sem egyszerű döntés, több hónapig is eltarthat, ám az már érzékelhető, hogy "rést ütöttünk a pajzson" - fogalmazott.

Rovatok