Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András: A holokausztoktatás az egyetemen káros

2015. június 15., hétfő 15:42

A parlamentben is téma volt hétfőn, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói kötelező tárgyként tanulnak majd a holokausztról. Schiffer András, az LMP társelnöke-frakcióvezetője ugyanis azonnali kérdést tett fel erről.

Schiffer nagyon keményen nekiment az egyetem döntésének, és jelezte, hogy nem ért egyet, hogy egyetemistáknak kötelezően előírják a holokauszttörténet tanulását. 

Helytelen, ellentétes célt ér el.

Szerinte kisebb korban, a közoktatásban nagyon is helye van a dolognak. Az LMP ezért támogatta az MSZP indítványát is régebben a középiskolások Auschwitz-látogatásáról. 

Egyetemen, felnőtt tanulóknak előírni azonban Schiffer szerint nem szabad, pláne nem abból a célból, hogy csökkentsék az antiszemitizmust. Auschwitz ugyanis "nem a zsidók ügye", hanem az emberiség és minden magyar közös ügye. 

Az eszköz, amit az egyetem választott káros, kontraproduktív.

Schiffer kíváncsi volt a kormány álláspontjára is az ügyről. Rétvári Bence, az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára azonban vélemény helyett a száraz jogi helyzetet ismertette. 

Vagyis, hogy a kormánynak nincs beleszólása, milyen tárgyakat oktatnak egy egyetemen. A Pázmány ráadásul nem is állami fenntartású intézmény, vagyis a minisztériumnak semmilyen hatásköre nincs az ügyben.

Rovatok