Index Vakbarát Hírportál

Magyarországot még nem kereste meg a Pentagon

2015. június 16., kedd 15:58

Magas szintű tárgyalásokon volt már szó arról, hogy az Egyesült Államok nehézfegyverzetet állomásoztatna a Baltikumban és más kelet-közép-európai országokban, de Magyarország még nem kapott erről hivatalos megkeresést

- nyilatkozta az M1-nek Siklós Péter, a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára az MTI beszámolója szerint.

Ahogy azt hétfőn megírtuk, amerikai harckocsik és lövészpáncélosok állomásozhatnak Lengyelországban és Litvániába az ukrán válságra reagálva. Amerika a további orosz beavatkozás megelőzésére készül ezzel a lépéssel, de az elképzelést még az amerikai védelmi miniszternek, a Fehér Háznak és a többi NATO-tagállamnak is jóvá kell hagynia.

A The New York Times szerint a javaslat tankok, tüzérségi harci járművek és összesen akár ötezer katona felfegyverzésére elegendő más nehézfegyverzet Lettországba, Litvániába, Észtországba, valamint Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és esetleg Magyarországra való ideiglenes áthelyezésére vonatkozik.

A lépés mindenesetre történelmi lenne, hiszen az USA soha nem állomásoztatott páncéloserőt egy volt kommunista országban. Az oroszoknak nem tetszik az ötlet, a Jurij Jabukov tábornok a védelmi minisztérium álláspontját hangoztatva azt mondta:

ez lenne a hidegháború óta a legagresszívabb lépés

És belengette, hogy "megtorló lépésekre is sor kerülhet".

Rovatok