Index Vakbarát Hírportál

A budapesti olimpia nyereségéből venne lélegeztetőgépeket a kormány

2015. június 29., hétfő 16:24 | aznap frissítve

A Napi.hu szúrta ki, hogy az Országgyűlés honlapjára felkerült Rogán Antal és Harrach Péter tollából egy határozati javaslat, hogyan is képzelik el a kormánypártok a hazai olimpia megrendezését. 

A legfontosabb, hogy nagyon bizakodóak a politikusok, azt remélik, hogy nyereséges lesz a világverseny. Rövidtávon mindegyik olimpia nyereséges, hosszútávon viszont ráfizetés a rendező országnak. A görög gazdasági válság és a levegőben lógó csőd például nem független a 2004-es athéni játékoktól. 

Mindez cseppet sem zavarja a Fidesz-KDNP-t, akik gondolatban már el is költötték a reménybeli milliárdos profitot. Nem másra, mint az egészségügyre. Hogy azon belül pontosan mire, azt nem írja a határozat, csak hogy "döntően és alapvetően" erre a területre kell összpontosítani a forrásokat. 

Tehát a kormánypártok számítása szerint 2024 után egy még meg sem pályázott eseményből szeretnének majd rendbe tenni az egészségügyet. Eddig ugyanis átfogó javaslat nem merült fel, a jövő évi költségvetésben sem.

Cikkünk megjelenése után a Fidesz-frakciótól azt az információt kaptuk, hogy az egészségügy olimpiai támogatása valójában Schiffer András, LMP-s frakcióvezető javaslata volt. Schiffer az Indexnek viszont azt mondta, ő nem az egészségügyről, hanem a kormány versenycentrikus politikája miatt tönkre ment tömegsportok és gyereksportok támogatásáról beszélt. 

Az LMP-s politikus szerint az ellenzéki pártok nem kapták meg a Fidesz által ígért gazdasági számításokat, ezért ragaszkodott ahhoz, hogy ha tényleg igaz a beígért nyereségesség, akkor azt ne a versenysportokra, hanem a sportolásra alkalmas közösségi terekre, iskolai pályákra, szabadidő eltöltésére alkalmas helyekre költsék.

Rovatok