Index Vakbarát Hírportál

Valamiért iszonyú sürgős lett az infótörvény módosítása

2015. június 29., hétfő 14:35

Pénteken számoltunk be róla, hogy a kormány módosítást nyújtott be a 2011-ben elfogadott adatvédelmi és információszabadság-törvényhez. A jogvédők által jogkorlátozónak nevezett tervezet három fontosabb dologban módosítaná a közérdekű adatigénylés jelenlegi szabályait:

A TASZ és az Eötvös Károly Intézet megkérdezett alkotmányjogászai szerint a módosítások jelentős visszalépést jelentenek az eddigi szabályozáshoz képest, és alkotmánysértők is.

A tervezet indoklásából nem derül ki, hogy mi volt a baj az eddigi korlátozással. Az viszont ma igen, hogy a módosítás rettentően fontos a kormányoldalnak: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezte, hogy a tervezetet kivételes eljárásban, még a tavaszi ülésszak során tárgyalja a parlament, a vita már holnap elkezdődjön, és a jövő hétfői rendkívüli ülésnapon el is fogadják a módosítást.

Szerinte ha a zárószavazásra nem sikerül július 6-ára összehívandó ülésen sort keríteni, az "a jogalkalmazást megnehezítené és fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné".

Rovatok