Index Vakbarát Hírportál

Elindult Papcsák Ferenc elszámoltatása Zuglóban

2015. július 2., csütörtök 08:05

Kiemelkedően jól járt a zuglói közétkeztetéssel megbízott cég Papcsák Ferenc polgármestersége idején. Ez most vált egyértelművé, mert Karácsony Gergelyék újratárgyalták a szerződéseket, és a Fidesz-közelinek tartott Hungast nagyjából 200 milliót engedett az eddigiekhez képest. Karácsony szerint Papcsák rendkívül előnytelen szerződéseket kötött Zugló számára, megfontolja a fideszes politikus feljelentését is.

Helyreigazítás: A szerkesztésünkben megjelenő index.hu internetes hírportálon 2015. július 2-án megjelent „Elindult Papcsák elszámoltatása Zuglóban” című cikkben valótlanul állítottuk,  hogy a Hungast 14 Kft-t a zuglói közétkeztetés ellátására alapították volna. A valóság ezzel szemben az, hogy a Hungast 14 Kft. az ezen feladatot korábban ellátó Hungast-Mecsek Kft-vel azonos gazdasági társaság, melynek csupán a neve változott 2015. március 2-án.

Nem kivételes eset, hogy egy település új vezetése hatalomra kerülve módosítja az elődje által kötött szerződéseket. A Zugló közétkeztetéséről és tálalókonyháiról szóló szerződések sorsa azonban azért figyelemre méltó, mert meglepően nagy engedményeket sikerült elérnie az új XIV. kerületi vezetésnek a korábbi helyzethez képest.

Karácsony Gergely PM-es polgármester, illetve a közétkeztetésért felelős Hungast 14. Kft. néhány hete módosította a fideszes Papcsák Ferenc alatt megkötött szerződéseket, amelyek a zuglói iskolások, óvodások reggelijéről, ebédjéről és uzsonnájáról szóltak. (Az egyik szerződést Papcsák pár nappal a távozása előtt írta alá.)

Az új feltételekkel Zugló nem is kicsivel jár jobban, a cég összesen 200 millió forintot engedett.

A Hungast például vállalta, hogy 150 millió forintért felújít zuglói főzőkonyhákat, étkezőket, a tálalókonyhák üzemeltetését évi 30 millió forinttal kevesebbért végzi, és 20 millió forintért még fejlesztéseket is végez ezeknél – derült ki az Index által megismert régi, illetve most módosított szerződésekből.

Karácsony Gergely polgármester azt mondta az Indexnek, hogy ezzel bebizonyosodott, hogy Papcsák Ferenc „Zuglónak rendkívül előnytelen szerződéseket kötött”. Szerinte az egykori elszámoltatási kormánybiztos Papcsák zuglói elszámoltatásának legfontosabb része, hogy kijavítsa a mostani vezetés a korábbi hibákat, és most sikerült is pénzt megtakarítani az önkormányzatnak. A jogi felelősségre vonás elindításáról pedig később dönt – mondta Karácsony.

Papcsák Ferenc persze másképp látja a helyzetet, és szerinte jó szerződéseket kötött Zuglónak, a mostani szerződéseket pedig nem érdemes összehasonlítani a korábbiakkal.

Megpróbáltunk utánajárni, hogy vajon tényleg aránytalanul jól járt-e a Hungast Papcsák idején, illetve hogy hibázott-e Papcsák Ferenc volt polgármester, és Zugló helyett a cégnek kedvezett-e a döntéseivel.

2011: jól alakulnak a dolgok a Hungastnak

A Hungast háttere

A zuglói közétkeztetést korábban a Hungast-Mecsek Kft. végezte, ezt időközben átvette tőle a Hungast-cégcsoport egy másik tagja, az erre a célra alapított Hungast 14. Kft. Az Opten adatbázisa szerint ez a cég is Hungast Holding Zrt. tulajdonában van. (Frissítés - A két cég ugyanaz, csak átnevezték 2015. március 2-án.)

A Hungast Holding Zrt. tulajdonosa pedig az S-Food Kft., amely György Tamás és testvérei tulajdonában van. György Tamás – György Zoltánnal együtt – korábban tulajdonosa volt annak az Aquaplus Kft.-nek, amely a sajtóban "a jobboldali önkormányzatok első számú fürdőépítőjeként" híresült el. Az Átlátszó írt arról, hogy ez a cég alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek, amelyben 2006 és 2010 között tulajdonos volt Bánki Erik, a Fidesz volt dél-dunántúli pártigazgatója, volt fideszes EP-képviselő, jelenleg fideszes országgyűlési képviselő.

Papcsák Ferenc az Indexnek azt mondta, hogy a cég kiválasztásának semmi köze nem volt a hátteréhez, ő nem is tárgyalt a Hungast vezetőivel.

A Hungast-Mecsek Kft., amelynek fideszes kötődéseiről korábban több cikk is született (hátteréről lásd keretes írásunkat), 2011-ben jelent meg Zuglóban. A 2010-ben polgármesterré választott Papcsák Ferenc ugyanis felbontotta a szerződést a közétkeztetést addig ellátó Junior Zrt.-vel.

Zugló egy meghívásos pályázaton felkérte a közétkeztetés ellátására a Hungastot is, amely akkor éppen azzal szerepelt a hírekben, hogy felbontják a szerződésüket Pest megyével a megye fizetésképtelensége miatt. Jól jött tehát az új megbízás az étkeztető cégnek. Egy ideig ezután három cég végezte ezután az iskolák, óvodák ellátását, és a Hungast akkor azzal hívta fel magára a helyi és az országos figyelmet, hogy Esztergomban főzte és onnan hozta a kaját Zuglóba. 

2012-ben azután újabb közbeszerzés következett, amelyet immár kizárólagosan a Hungast nyert meg 5+5 évre.

Az ételadagok ára hirtelen megugrott.

Az óvodai ebéd 380 forint helyett 417 forint, általános iskolai ebéd 465 helyett 519 forint, középiskolai ebéd 498 helyett 556 forint lett. Zuglói forrásaink szerint ekkor már évi egymilliárd körüli összeget utalt Zugló a cégnek.

Az áremelkedés magyarázható azzal, hogy a szerződésbe bekerült, hogy a Hungast három zuglói intézményben is bérli, majd fejleszti a főzőkonyhákat. Ez Zuglónak megérte volna, hiszen utána lett volna három új konyhája, és ezután lehetett volna itt, Zuglóban főzni az ebédet, és nem messziről ideszállítani.

2013: szerencsés fejlemény a Hungastnak

Érdekes fejlemény azonban, hogy a zuglói főzőkonyhák fejlesztése elmaradt. Mégpedig azért, mert a zuglói önkormányzat mégsem kérte: Papcsákék 2013-ban kiszedték ezt a kötelezettséget a szerződésből. Az árak azonban nem csökkentek. Vagyis a cég megúszott egy több 100 milliós kiadást (három főzőkonyha teljes felújítása alsó hangon is ennyibe kerül), mégsem kellett csökkentenie az étkezések árait.

Papcsák Ferenc ezt a különös kedvezményt most azzal magyarázta az Indexnek, hogy az intézményvezetők kérték, hogy más célra hasznosítsák a konyhákat, ne adják oda a Hungastnak. A cég pedig Papcsák szerint igenis engedett az árakból. Ennek a szerződésben azonban nem találtuk nyomát.

A Hungast 14. Kft. üzletfejlesztési igazgatója, Páger Zsolt erről azt mondta, hogy a cégnek más főzőkonyhát kellett így biztosítania a zuglói intézmények ellátásra. Vagyis nem úszta meg a kiadást. (Az ételeket később már nem Esztergomból, hanem a XVI. kerületből szállították.)

2014: újabb szerződés a Hungasttal

A Hungast számára 2014-ben még jobban alakultak a dolgok. Szeptemberben kiírt egy közbeszerzést a zuglói önkormányzat az összes iskolai tálalókonyha üzemeltetésére. Addig ugyanis a Hungast csak megfőzte és kihozta az ételt, a tálalás (a tálalókonyhákban az étel előkészítése és kiadása) az iskolák feladata volt. Ezen kívánt változtatni Papcsák, és kiszervezni a feladatot és az ott dolgozókat egy cégnek. 

A közbeszerzést a Hungast nyerte, amely bruttó 200 millió forintért vállalta a feladatot. (Az önkormányzat eddig saját hatáskörében, az iskolai dolgozókkal oldotta meg a dolgot, nem tudni mennyiért.) A dolog érdekessége, hogy

a szerződést 2014. október 10-én írták alá, vagyis éppen két nappal a polgármester-választás előtt.

Papcsák nem indult, tehát a választás után aligha köthette volna meg a szerződést, és ma már tudjuk, a zuglói választást nem a fideszes, hanem a baloldal jelöltje nyerte. Akkoriban az ellenzék kritizálta is Papcsákot, hogy miért volt sürgős ezt a szerződést megkötnie. Az Átlátszó pedig arról írt, hogy rejtély, miért érte ez meg a zuglói önkormányzatnak, amely addig maga is el tudta látni a feladatot.

Papcsák Ferenc azt mondta most, hogy több éve tervezték már a tálalás kiszervezését, mert sok probléma volt abból, hogy nem az a cég tálalta az ételeket, amelyik megfőzte és kihozta. „Előfordult, hogy megromlott a meggyleves a napon, mert nem vitték be időben" – mondott egy példát Papcsák.

A volt polgármester szerint más cég is nyerhetett volna, de a Hungast tette a legjobb ajánlatot. És azért két nappal a választás előtt szerződtek, mert a közbeszerzési eljárás időigényes volt. A Hungast 14. Kft. vezetője azt mondta, hogy a cég „igyekszik magát függetleníteni a politikai nézetektől”, így nekik irreleváns volt, hogy mikor lesznek az önkormányzati választások. Pályáztak és nyertek.

2015: nem jól alakulnak a dolgok a Hungastnak

A választások után az új polgármester, illetve a helyi MSZP rögtön alaposabban megvizsgálta a Hungast-szerződéseket. Úgy találták, hogy Zugló számára előnytelen az üzlet, a Hungast valamiért túlzottan jól jár ezekkel. A zuglói képviselő-testület ezért úgy döntött: újra kell tárgyalni a szerződést, és ha nem sikerül módosítani, fel kell felbontani az 5+5 éves megállapodást. A szerződés újratárgyalását az immár Papcsák nélkül maradó helyi fideszesek is támogatták.

Az új szerződéseket május közepén írták alá. A Hungast az összes kifogásolt ügyben visszakozott, Zugló pedig jól járt. A Hungast vállalta például, hogy

Megkérdeztük a Hungast igazgatóját, miért engedtek ennyit, és mekkora a nyereségük a zuglói közétkeztetésen, hogy több százmilliós vállalások után is megéri nekik az üzlet. Szerinte „a kölcsönösen előnyös megállapodások elvét” követték a módosítások. De azt nem árulta el, mekkora pluszkiadással jár a Hungastnak a dolog. Páger szerint a beruházásoktól a fogyasztók számának növekedését várják, így „a szóban forgó összeg számszerűsítésére 3-5 év múlva lesz lehetőség”.

Megkérdeztük Papcsák Ferencet is, mit szól, hogy ezeket a szerződéseket ennyivel jobb feltételekkel kötötte meg az új zuglói vezetés. Azt mondta, már nem polgármester, nem lát bele a mostani szerződés részleteibe, de szerinte nem szabad összehasonlítani a jelenlegi helyzetet a több évvel ezelőtti állapottal.

Rovatok