Index Vakbarát Hírportál

Akasztott szivárványos bábu az első atrocitás az idei Pride ellen

2015. július 5., vasárnap 12:54

A Városligetben, az Olof Palme sétányon készítette olvasónk a fotót, amin az látható, hogy egy szivárványszínűre festett papírbábut akasztottak fel egy villanyoszlopra. A bábun jól látható rózsaszín háromszöget helyeztek el, kezeit összekötözték.

Valószínűleg a pénteken elstartolt Pride-dal kapcsolatban akarta valaki így kifejezni a véleményét. Ami azért különösen visszataszító, mert a rózsaszín háromszög a náci koncentrációs táborokban volt a férfi homoszexuális elítéltek megjelölése. A hetvenes évek óta a melegjogi mozgalom és a meleg büszkeség nemzetközi jelképe.

A Pride szervezői az Indextől hallottak először a képről, és azt mondták: a pénteken kezdődött fesztiválon eddig nem történt atrocitás.

A Margitszigeten rendezett megnyitón, ahol Alföldi Róbert is beszédet mondott, több mint ötszázan vettek részt, mondta Hanzli Péter sajtószóvivő. Egy magát családvédőnek nevező Facebook-csoport egy tagja terjesztett egy szórólapot, amin a korábbi felvonulásokról vágtak össze különböző, szerinte vallásgyalázó képeket. A túloldalon szövegesen is kifejtették ellenérzésüket a Pride-dal kapcsolatban.

Hanzli emlékeztetett: korábbi Pride-okon előfordult többször, hogy szivárványzászlókat égettek a kerítésen kívül, 2010-ben pedig Kertbeny Károly, a homoszexuális szó megalkotójának síremlékét gyalázták meg: fekete lepellel takarták le és ráragasztottak egy Ószövetségből való idézetet, amely a férfiak kapcsolatának elítéléséről szól. A rendőrség akkor bűncselekmény hiányában nem indított nyomozást a Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) feljelentése alapján.

Egy másik olvasónk azt fotózta le, hogy a Kolosy térnél megrongáltak egy LMBT-plakátot:

Ha ön is lát hasonló rongálást a városban, küldje fotóját a tema+rongalas@mail.index.hu címre!

Rovatok