Index Vakbarát Hírportál

Riadó! 38 fok is lehet ma

2015. július 7., kedd 07:59 | aznap frissítve

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 33-38 Celsius-fok között alakul, és késő estére is csupán 26-31 fok közé hűl a levegő. A késő esti 31 fok persze leginkább a nagyobb városok belterületein várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre is az egész országra kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését a tartós hőség miatt.

Az UV-B sugárzásnak az átlagértéke is nagyon magas lehet, maximuma akár a 8,1 értéket is elérheti, ami már extrém sugárzási szintet jelent. Ilyenkor a napon akár 10-15 perc alatt is le lehet égni.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig az általa kihirdethető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A jelenlegi előrejelzés szerint szerdán akár 39 fok is lehet, de délután észak-nyugat felől érkezik egy hidegfront, amely enyhíti a hőséget. Eleinte a Dunántúlon, majd egyre több helyen várható majd zápor, zivatar. Ezért az OMSZ a hőség miatti figyelmeztetés mellé kiadott egy citromsárga figyelmeztetést is a várható heves zivatar miatt Győr-Moson, Komárom-Esztergom és Vas megyére. 

Borítókép: Balázs Attila / MTI

Rovatok