Index Vakbarát Hírportál

Megbüntették a kilakoltatás ellen tiltakozó aktivistákat

2015. július 8., szerda 08:36

A Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős ítéletében csökkentette ugyan a rendőrségi határozatban foglalt pénzbírságok összegét, de egy aktivistát így is 10 ezer forintra büntettek azért, mert tavaly novemberben akadályozták egy hárogyerekes anya kilakoltatását Kőbányán, írja a Népszabadság.

A Város Mindenkié csoport az ellen tiltakozott, hogy a kilakoltatási moratórium előtt egy héttel az önkormányzat egy mindössze 35 ezer forintos tartozás halmozódása miatt elhelyezés nélkül kirakta az utcára a három gyerekét egyedül nevelő Petrohai Melindát. A rendőrök kényszert alkalmazva szereztek érvényt az önkormányzat határozatának, az ellenszegülő aktivistákat pedig feljelentették.

Közeleg a fagy, belehúztak a végrehajtók

A napilap szerint az aktivisták ellen szabálysértési eljárás indult. A bíró végül csak Szívós István Lászlót bírságolta meg, három aktivistát pedig figyelmeztetésben részesített. Egyikük, Misetics Bálint nem ismerte el a szabálysértést, mint a lapnak elmondta,

amit tettünk, nem tipikus bűneset, nélkülözi az egyéni érdeket, a polgári engedetlenség hagyományaihoz kapcsolódik, bennünket pedig a törvényesség és a jogállamiság iránti elkötelezettség vezérelt. Amikor elálltuk a végrehajtó útját, a szabálysértési törvénynél magasabb szintű erkölcsi szabályokat és az ország nemzetközi szintű vállalásait vettük alapul. Ez nem lehet veszélyes a társadalomra.

Az aktivistákat védő Pelle Andrea szerint az AVM-esek egy embertelen, bár bizonyos szempontból törvényes eljárás végrehajtását akadályozták, túlzónak érzi a kirótt pénzbírságot, szerinte elég lett volna a figyelmeztetés.

Rovatok