Index Vakbarát Hírportál

Nem irodában lakik az V. kerület volt fideszes polgármesterének rokonsága

2015. július 14., kedd 17:52

Elsőre nem sikerült elég jól megmagyaráznia az V. kerületi önkormányzatnak, hogyan került az önkormányzat 509 négyzetméteres ingatlanjába Karsai Károly volt fideszes polgármester anyósa és nevelt lánya.

Az ügyet Juhász Péter, kerületi Együtt-képviselő dobta be hétfőn, azt állítva, hogy az ingatlan egy önkormányzati iroda, amit a fideszes politikus a rokonai számára lakássá alakított.

A Belváros hétfőn visszautasította a vádakat: "Juhász Péter ismételten téved, vagy szándékosan elferdíti a tényeket", de mégsem sikerült maradéktalanul eloszlatni a mutyigyanút.

Pedig Rubovszky Csilla alpolgármester szerint egyáltalán nem mutyiról volt szó, hanem arról, hogy Karsai családja 2008-ban több generációs családként, idős, gondozásra szoruló családtagokkal pályázott két lakásra.

Az V. kerületnek számos olyan ingatlanja volt, amely rendeltetésszerű használatra nem volt alkalmas. Az régi, jobb napokat látott polgári lakásokat a rendszerváltás előtt gyakran adták ki cégeknek irodaként, vagy üzlethelyiségként. Ezek a 90-es években lerobbant, feldarabolt állapotban kerültek vissza az önkormányzathoz, amely akkor nem tudott mit kezdeni velük.

Az alpolgármester szerint lakossági kérésre írtak ki piaci alapú pályázatot ezekre az ingatlanokra, ahol az új tulajdonosok kiválasztásánál a gyerekszám, a több generációs közös háztartás, vagy a kerülethez való kötődés volt a fő bírálati szempont.

Rubovszky azt mondta, hogy eddig 159 lakást alakítottak így ki. A szóban forgó Károly körúti 500 négyzetméteres ingatlanból öt lakás lett, közülük kettőt kaptak meg Karsaiék, Két olyat, amelyek a kialakítási nehézségek közös bejárattal rendelkeznek.

Az alpolgármester szerint a vételár jelentős hányadát kifizették már, de egy jogi problémát nem tudtak megoldani: 4 év alatt nem sikerült a többi lakó hozzájárulását megszerezni.

A használatba vételi engedély megvan. De a lakóktól nem sikerült összeszedni az aláírásokat, ezért még nem módosították az alapító okiratot és a földhivatalban sem vezették át a változásokat.

Rovatok