Index Vakbarát Hírportál

Sátortáborokba telepíti a kormány a menekülteket

2015. július 16., csütörtök 11:04

Újabb, a menekültekkel szembeni szimbolikus intézkedésre készül a kormány. Bezárják az összes, városokban működő menekülttábort. A migránsokat a lakott területektől távol kialakított táborban, valószínűleg sátrakban helyezik majd el.

Az Index információi szerint még a nyáron elrendelhetik, hogy megszüntetik az eddigi, városok belterületén működő táborokat, és helyettük olyan táborokat hoznak létre, amelyek nagyobb távolságra vannak a környező településektől.

Orbán Viktor debreceni látogatása során már májusban jelezte, eltökélt abban, hogy bezáratja a városban található intézményt. Papp László polgármester a miniszterelnöki látogatás alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt kérte Orbántól, hogy ne növeljék a tábor kapacitását.

A miniszterelnök azt hangoztatta:

Azt akarjuk, hogy ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!

Majd a koreográfia alapján reagált Papp kérésre, és nyugtatta a debrecenieket: a városban nem kell tartani a bevándorlók emelkedő létszámától. A miniszterelnök azt is mondta, a bezárásnak csak egy akadálya van: az EU-s szabályozás, de megígérte, hogy megvívja majd a csatát európai szinten is.

Forrásaink szerint a bejelentés után merült fel a Fideszben, hogy ne csak a debreceni, hanem az összes intézményt szüntessék meg. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak nyitott befogadóállomása van Bicskén, Debrecenben, Vámosszabadiban, közösségi szállása Balassagyarmaton, és ideiglenes befogadóállomása Nagyfán, ahol kizárólag a kérelmezők regisztrációja folyik. Menekültügyi őrzött befogadóközpontjuk található továbbá Békéscsabán és Debrecenben.

A Vámosszabadi határában 2013-ban megnyitott kétszáz fős menekülttábor helyét eleve úgy jelölték ki, hogy több kilométer távolságra legyen a falutól, de eredetileg ezt tábort is ideiglenes jellegűre tervezték. Pintér Sándor tavaly, év végén – még a nagy hullám előtt – azt mondta a falu képviselőinek, akik a bezárásért fordultak a belügyminiszterhez, hogy egyelőre nem tudják mellőzni az intézményt, mert a korábbiakhoz képest súlyosbodott a menekülthelyzet.

A négy tábor hivatalos befogadóképessége összesen sem éri el az 1500 főt, holott az elmúlt időszakban hatóságok összesítései szerint napi 800-1000 menekült érkezett az országba, ezért jelenleg jóval nagyobb kapacitású tábor(ok)ra van szükség.

Nagyfán lesz az egyik

Lázár János csütörtöki kormányinfó sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az ország több pontján sátortáborok létesülnek a menekülttáborok helyett. Lázár szerint a kerítés felépítése után nem lesz szükség hosszú távon a jelenlegihez hasonló méretű menekülttáborokra. Az egyik ilyen létesítmény Szeged mellett, Nagyfán lesz, ahol már tavaly megkezdődött egy befogadó állomás kialakítása.

Forrásunk szerint a városi táborok helyett a BM-nek kell találnia olyan új, külterületen lévő táborhelyet, ahol már nem téglaépületekben, hanem ideiglenes szállásokon, sátrakban helyezhetik el a migránsokat.

A menekülttáborok bezárása a kormány menekültellenes kampányának lesz az újabb eleme a szerb–magyar határra épített 170 kilométeres kerítés és a menekültügyi konzultáció mellett.

A Belügyminisztérium sajtóosztálya az Index kérdésére azt írta, hogy a kormányzati szándékról már korábban is tájékoztatták a nyilvánosságot. Arra a kérdésre, hogy milyen komfortfokozatú lesz a tábor, valóban sátrakban tervezik-e a menekültek elhelyezését, a tárca azt írta: „Magyarország az európai uniós normáknak megfelelően köteles a menedékkérők számára biztosítani a menekültügyi eljárás időtartamára a befogadás feltételeit. Erre tekintettel az elmúlt években folyamatosan történtek intézkedések a befogadó intézményekben az elhelyezési feltételek bővítésére, valamint sor került új befogadó állomás megnyitására is.”

Ideiglenes sátortárbor létrehozásáról döntött nemrég az osztrák kormány is. Az intézkedéssel Traiskirchen ideiglenes befogadóállomását próbálják tehermentesíteni (de magát a tábort nem zárják be). A településen jelenleg mintegy kétezer menekült él hosszabb-rövidebb ideig.

Az Eisenstadt mellett kialakított tábor Ausztriában is politikai csatározásokat gerjesztett, jóllehet az osztrák kormány a magyarral szemben eddig kifejezetten támogatta az uniós menekültbefogadási kvóta terveit. Civilek tüntetést szerveztek a sátras elhelyezés miatt, sőt Bécs polgármestere is azt nyilatkozta, hogy komfortosabb elhelyezést járna a menekülteknek.

Rovatok