Index Vakbarát Hírportál

Kabaré, ami a boltbezárásos népszavazás körül zajlik

2015. július 20., hétfő 11:10

Nem egyértelműek a népszavazási kérdések kezelésével, befogadásával kapcsolatos szabályok következményei, ezért a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke jogszabály-módosítást kezdeményez az igazságügyi miniszternél. Ennyi eredménye már egészen biztosan van annak, hogy az MSZP a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban akar népszavazást.

A történet röviden: az MSZP szeretne népszavazást, de az NVI szerint rossz időben, túl korán nyújtotta be a kérdést, amit feltenne a népnek. (És amit a legelső körben az NVI bírál el.) Párhuzamosan ugyanis ugyanabban az ügyben csak egy kezdeményezés futhat. Márpedig az MSZP előtt a Munkáspárt nyújtott be kérdést, meg kellett várni, amíg jogerős döntést hoz róla a Kúria. 

És itt jön a lényeg: A Kúria június 30-án jogerősen elutasította a Magyar Munkáspárt népszavazási kérdését, ezt a döntést az NVI internetes oldalán 16 óra 5 perckor tették közzé. Az MSZP 16 óra 15 perckor nyújtotta be saját kérdését, de az NVI elutasította, a párhuzamosságra hivatkozva. 

Az MSZP értetlenkedett, mire az NVI közölte, nem az az időpont számít, amikor az ő oldalukon teszik közzé a Kúria döntését, hanem az, amikor a Kúria teszi közzé a saját honlapján. Márpedig a Kúria csak június 30-án 18 óra 11 perckor tette közzé azt. 

Most ott tart a dolog, hogy az MSZP-ből Harangozó Tamás levelet írt az NVI elnökének, Pálffy Ilonának, erre reagálva írta azt az elnök, hogy a népszavazási kérdések kezelésével, befogadásával kapcsolatban felmerülő viták alapvetően a nem egyértelmű törvényi szabályozás következményei, ezért az igazságügyi miniszternél kezdeményezi a jogszabály módosítását.

Délután amúgy összeül az NVB, és elbírálja ezt az MSZP-s kérdést, mert a szocialisták újra benyújtották, hogy így kötelező legyen foglalkozni ezzel. A történet tehát az NVB-ülésen minden bizonnyal tovább bonyolódik.

Az ügy előzményeiről itt írtunk.

Rovatok