Index Vakbarát Hírportál

A Tiszában elmerült, megfulladhatott egy menekült

2015. július 21., kedd 14:17

Megfulladhatott az a menekült, aki a Lúdvári-csatornánál az iszapos vízbe esett és a Tiszába sodródott. Ketten estek be a vízbe, de csak az egyikük sodródott a folyóba és merült el, írja a Délmagyarország.

Az elmerült migráns kutatására indult Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat egységeit a szerbek nem engedték át a határon, így nem kereshették tovább.

A folyóra mutatott

A Lúdvári-csatornána mentén a Tisza a magyar-szerb határfolyó. A lap szerint itt mindennapos, hogy hidakat tákolnak az embercsempészek a Magyarországra tartó migránsoknak.

Torkolatnál vasárnap két menekült a folyóba esett. Egyiküket sikerült kimenteni, a másikat nem. "A vízi rendészek riasztottak minket nem sokkal délután 6 óra előtt, hogy a Tisza 160-as kilométerénél két személy vízbe esett, az egyik fuldoklik. A hajónk a Partfürdőről indult, ez 14 kilométerre van innen.   A vízből kihúzott menekült a folyóra mutatott, hogy ott még elmerült valaki. Telefonon tartottuk a kapcsolatot a magyar határrendészekkel, akik azt közölték, a szerb partner megtiltotta a vízi határátlépést, így nem mehettünk tovább a menekült után  " – mutatta a csatorna partján állva Seller András, a szakszolgálat vezetője.

Új ösvény rajzolódik ki

„Szemétben úszik a töltés a magyar–szerb határ közelében a lúdvári szivattyútelepnél, hiába dolgoznak folyamatosan a vízügy közmunkásai, nem bírnak a migránsok által szétdobált holmikkal. A hátrahagyott ruhák alapján egy új ösvény rajzolódik ki a zöldhatárnál: a menekültek már nem a töltés aljában, hanem az ártérben vonulnak, magyar oldalon útjukat állja a Lúdvári-csatorna” – írja a lap.

A Délmagyarország szerint a szerb Blic azt írta, a magyar határőrök tétlenül szemlélték az előlük menekülő migráns tragédiáját: a „a férfi átjutott Magyarország területére, és amikor a magyar határrendészet meglátta az illetőt, elindultak felé – mivel nem volt hova mennie, beugrott a folyóba. Fáradt és kimerült volt, ezért nem volt ereje átúszni a szerbiai partra, így belefulladt a Tiszába a magyar határőrök szeme láttára, akik mozdulatlanul álltak a magyarországi parton", idázik a szerb lapot.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság azt válaszolta a lapnak, hogy a magyar rendőrség a tőle elvárható módon járt el: a vízbe esett férfi láttán értesítették a vízi mentőket, valamint az esetről tájékoztatták a szerbeket, akik azt ígérték, rendőröket vezényelnek a helyszínre.

Rovatok