Index Vakbarát Hírportál

Kehi: Elvégezzük az ügyészség és a rendőrség helyett a munkát

2015. július 21., kedd 08:30

A rendőrség után az ügyészség is cáfolja a Kehit, Hadházy Ákos LMP-szakszóvivő ellen nem folyik büntetőeljárás a hivatal feljelentése nyomán, írta kedd reggel a a Magyar Nemzet. A Kehi csípőből azt írta vissza, hogy akkor majd ők elvégzik a hatóságok helyett a munkát.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentette az LMP szakszóvivőjét, Hadházy Ákost, miután Hadházy arról beszélt: a közpénzek elköltésének ellenőrzésére hivatott intézmény is „sikeresen tünteti el” az uniós pénzeket.

Még tegnap is azt mondták, folyik az eljárás

Hadházy Ákos egy olyan beszerzés részleteit ismertette, amelyben 17 millió forintot költött el a Kehi szervezetfejlesztési „kamutanulmányok” készíttetésére, és amelyre mindössze két, a témában referenciával nem rendelkező céget hívott meg. (Részletek és a Kehi reakciója: A Kehi is nyúlja az uniós pénzeket.)

A Kehi még huszadikán, azaz hétfőn is határozottan állította, hogy büntetőeljárás zajlik feljelentésük alapján Hadházy Ákos LMP-s politikus ellen, de ezt a rendőrség után az ügyészség is cáfolta, írja a keddi Magyar Nemzet.

A lap szerint kiderült, az eljárás jogerősen is véget ért, hiába élt panasszal a hivatal a rendőrség nyomozást megszüntető határozata ellen, az ügyészség elutasította.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint az illetékes kerületi ügyészség nem találta alaposnak a Kehi panaszát, az elutasítás ellen további jogorvoslatnak helye nincs. E szerint pedig az LMP politikusa nem követett el rágalmazást, írta a lap kedd reggel.

Kormányzati Ellenőrzési Hivatal visszavág

A Kehi válaszára 9:04-ig kellett várni:

A Kehi pótmagánvádlóként lép fel Hadházy Ákossal szemben

címmel jelent meg közleményük az MTI-ben, mely szerint ők még nem kaptak határozatot "arról, hogy az ügyészség helybenhagyta volna a Hadházy Ákos rágalmazási ügyében született rendőrségi határozatot."

Amennyiben a sajtóban megjelent hírek valósak, a Kehi pótmagánvádlóként fog fellépni Hadházy Ákossal szemben, és elvégzi az ügyészség és a rendőrség helyett a munkát.

– írják. "A Kehi határozott álláspontja, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága egyetlen politikusnak sem adhat felhatalmazást arra, hogy pártpolitikai célokból minden alapot nélkülöző, hazug kijelentésekkel támadja a közszolgálati dolgozókat" - tették hozzá.

A Kehi saját elmondása szerint:

Mint írják, a projekt megvalósítása során – "a pályázati kiírásnak és a megkötött támogatási szerződésnek megfelelően" –

került sor. A projekt végrehajtásáról készült összegző beszámoló, a projekt eredményeinek összefoglalása, valamint a projekt végrehajtása során megkötött szerződések a Kehi honlapján teljes terjedelmükben elérhetők, tették hozzá.

Rovatok