Index Vakbarát Hírportál

Tiszthelyettesként dolgozott a szegedi lányt összeverő börtönőr, mindent tagad

2015. július 22., szerda 12:37 | nyolc éve frissítve

Kihallgatták az ügyészségen szerda délelőtt azt a börtönőrt, aki a gyanú szerint szombaton megverte a szegedi diáklányt és bevándorlónak hitt barátját. Tagadta a rasszista támadást. A Hvg.hu szerint tiszthelyettesként dolgozott a börtönben, és minden pszichológiai alkalmassági vizsgálaton megfelelt.

Egy évtizede dolgozott tiszthelyettesként a büntetés-végrehajtásnál az a börtönőr, aki a gyanú szerint  szombat éjszaka rátámadt a szegedi diáklányra, mert a barátját illegális bevándorlónak hitte – írta a Hvg.hu

A rendőrség hétfőn vette őrizetbe a férfit, a Csongrád Megyei Nyomozó Ügyészség pedig szerda délelőtt hallgatta ki.

Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő a Délmagyar.hu tudósítása szerint a következőket mondta a támadásról. A megvert lány, a testvére és 20 éve Magyarországon élő párja hazafelé tartott, amikor egy legalább három főből álló társaság megszólította, beléjük kötöttek.  A lány barátját bevándorlónak nézték, felszólították, hogy hagyja el az országot.

Tímea kubai barátja, amikor összeszólalkoztak a börtönőrrel, azt mondta, 

20 éve élek Magyarországon, jobban beszélek magyarul, mint ti. 

A lány barátja védelmére kelt, erre a gyanúsított többször megütötte. A bántalmazás következtében a fiatal nő elvesztette az eszméletét, és az arccsontja több helyen eltörött. Bántalmazták a lány testvérét is, aki próbálta megvédeni őt és a barátját is. A két férfi is megsérült.

A veréssel gyanúsított börtönőr tagadta, hogy ő támadta meg a fiatal lányt.

Előzetes letartóztatásáról holnap dönt az ügyészség.

Szanka Ferenc újságírói kérdésre elmondta, rasszista támadásról van szó. Tettestársakat is keresnek, egyelőre csak egy embert gyanúsítottak meg.

A  Hvg.hu szerint a börtönőr érettségivel rendelkezett, és a pszichológiai alkalmassági vizsgálatokon megfelelt. Az alkalmasságin nem azt nézik, hogy valakinek milyen hajlama van a bűnelkövetésre, hanem azt vizsgálják, hogy az illető alkalmas-e a pályára, foglalkoztatásának lehetnek-e kockázatai, illetve hogy kiégés előtt áll-e – írta a lap. 

Az Index szerda reggel hivatalos forrásból megtudta: az elfogott férfi börtönőr, méghozzá a Csillag néven ismert szegedi fegyház és börtönben dolgozott. Miután kiderült, mivel gyanúsítják, azonnal kirúgták az intézményből.

Mint arról beszámoltunk, szombat éjjel egy csoport a szegedi Wake Up Color Festival környékén, a Belvárosi híd közelében belekötött egy bevándorlónak hitt, félvér, kubai–magyar fiúba, majd olyan súlyosan bántalmazták a fiú barátnőjét, hogy eltört az arccsontja. Hétfőn egy videó is előkerült a támadásról. 

A rendőrség a gyanúsítottat őrizetbe vette, majd a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az ügy iratait hatáskör és illetékesség hiánya miatt megküldte a Szegedi Nyomozó Ügyészségnek. Az ügyészség közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást. 

Rovatok