Index Vakbarát Hírportál

Gránát a fővárosi Batthyány téren

2015. július 23., csütörtök 16:29

Gránátot találtak csütörtök délután Budapesten, az I. kerületi Batthyány téren, kiürítik a teret - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje az MTI-vel.

Bátyi Edina elmondta: a villamossín cseréje közben került elő a tüzérségi gránát. A teret a robbanóeszköz 100 méteres sugarú körében kiürítik, továbbá 100 méteren lezárják a Bem rakpartot.

A tűzszerészek száz méteres biztonsági zónát jelöltek ki a robbantótest körül – ebben a körzetben 15 épület utcafronti ingatlanait üríti ki, ami 12 lakóházat és 3 intézményt érint. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az I. kerületi önkormányzat a Batthyány utca 8. szám alatti általános iskolát nyitja meg ideglenes befogadóhelyként azok számára, akik a robbanótest hatástalanítása idejére elhagyják otthonukat.

Kollégánk a helyszínről jelenti, hogy a rendőrök lezárták a budai rakpartot a Margit híditól egészen a Lánchíd környéki lehajtóig, sőt még a Fő utcát is. Irtózatos dugó van, északi irányban legalább a Lágymányosi hídig tart.

Frissítés: Bomba el, dugó megszűnt

Elszállítják az I. kerületi Batthyány téren talált gránátot csütörtök este, a tér és környéke újra járható - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje az MTI-vel.

Bátyi Edina tájékoztatása szerint a villamossíncsere közben előkerült robbanótest egy 8 centiméter átmérőjű, magyar légvédelmi repeszgránát. A gyújtószerkezetet tartalmazó robbanóeszközt a tűzszerészek elszállítják, és a honvédség robbantási területén megsemmisítik.

A teret a robbanóeszköz 100 méteres sugarú körében kiürítették, továbbá 100 méteren lezárták a Bem rakpartot. Az intézkedések, amelyeket már feloldottak, 61 lakást és 55 embert érintettek. 

A korlátozás érintette a Budapesti Közlekedési Központ járatait is, a 2-es metró, a H5-ös hévpótló, valamint a 11-es, a 17-es, a 39-es, a 86-os, a 160-as és a 260-as autóbusz azonban már megszokott útvonalán közlekedik - áll a társaság Facebook-oldalán.

Rovatok