Index Vakbarát Hírportál

Rogán: Nem lehet a befogadás a válaszunk

2015. július 24., péntek 08:09

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője interjút adott a Magyar Hírlapnak, amiben azt mondta,

szeretném rögzíteni, Vida Ildikót rengeteg alaptalan és nemtelen támadás érte. Soha egyetlen bizonyíték sem került elő, amely alátámasztotta volna azokat a vádakat, amelyeket az Egyesült Államok akkori követségi vezetése és az ellenzék megfogalmazott vele szemben. Vida Ildikót akkor is megvédte a Fidesz-frakció, és most is szeretném megvédeni a személyét.

A frakcióvezető azokra az értesülésekre, hogy ősztől Orbán Viktor kabinetfőnöke lehet, azt válaszolta, hogy májusban 3 évre választották meg frakcióvezetőnek, erre koncentrál. Mint mondta,

eddig is segítettem a miniszterelnök munkáját, a jövőben is ezt fogom tenni. Amennyiben a kormányfő úgy látja, hogy más poszton kellene ezt tennem, akkor azt majd megbeszéljük. Ilyen egyeztetés azonban még nem volt közöttünk.

Rogán arra a kérdésre, hogy Lázár János helyett indul-e a Fidesz-alelnöki posztról, nem válaszolt egyértelműen. Szerinte a Fidesz olyan párt, ahol nem az egyéni ambíciók számítanak, hanem az, hogy a közösségnek milyen céljai vannak.

A Fideszben régóta hagyomány, hogy minden kongresszus előtt leülünk és megbeszéljük, mik a céljaink, és hogy ki milyen feladatot szeretne. Mindenki ennek ismeretében dönt a saját ambíciójáról. Tehát a tisztújítás előtt most is először a fideszes politikustársaim véleményét kérem majd ki, és ahhoz igazítom a saját álláspontomat.

Rogán megvédte a szerb-magyar határon épülő kerítést is, szerinte lehet erről vitatkozni, de ő személyesen nem tud jobb megoldást ennél. Elmondása szerint február elején a kormány még abban bízott, lesz uniós megoldás a kérdés kezelésére, de ilyen megoldás nem született.

Szerinte a bevándorlás ideológiai kérdés az európai baloldal számára.

A vezetőik úgy gondolják, a bevándorlók nem kötődnek európai nemzetekhez, így az erősödő bevándorlásnak az lehet az eredménye, hogy erősödik majd a nemzetek fölött álló Európa gondolata. Ez a gondolkodás végső soron veszélyezteti az európai nemzetek létét. Ezt pedig nem fogadhatjuk el.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az uniós kvótajavaslat azért rossz döntés, mert azt üzeni a bevándorlóknak, hogy nyugodtan jöhettek, mert úgyis befogadnak benneteket. Úgy vélte, hogy

nem lehet a befogadás a válaszunk, mert az európai nemzetek nem képesek eltartani ennyi gazdasági bevándorlót. Magyarország sem tud a bevándorlók számára munkahelyeket teremteni. Az a felelős magatartás, ha kimondjuk: nem tudunk és nem is akarunk gazdasági bevándorlókat befogadni.

Rovatok