Index Vakbarát Hírportál

Borzalmas állapotokat találtak a Merényi pszichiátrián

2015. július 29., szerda 15:28

Február 26-án hajnali öttől az ombudsman munkatársai bejelentés nélküli ellenőrzést tartottak az ESzSzK Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumában a Merényi Gusztáv Kórház telephelyén. Ma került ki az ombudsmani honlapra a jelentés arról, mit találtak.

Borzalmas körülményekkel szembesültek, az egyik WC-ből például ömlött a szennyvíz, amit törölközőkkel próbáltak felfogni a kórtermeknél, a mennyezet több helyen is beázott, a vécékben és fürdőhelyiségekben a legalapvetőbb tisztálkodási szerek is hiányoztak, az egyik beteget pedig a radiátorhoz rögzítették. Az ombudsman szerint a zárt osztályon talált körülmények az embertelen, megalázó bánásmód tilalmába ütköznek.

Néhány megfigyelés a 34 oldalas jelentésből:

A jelentés első számú ajánlása a dokumentum végén az, hogy az ESzSzK fenntartója zárja be a a Pszichiátriai Osztály zárt részlegét és ezzel egyidejűleg gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő személyek megfelelő ellátásáról. Arra az időre, amíg ez nem történik meg, további 18 ajánlást sorol fel Székely László, például hogy legyen elég ápoló, tartsák tiszteletben a betegek szeméremérzetét, vagy hogy a főigazgató "intézkedjen annak érdekében, hogy beteg személyeket ne rögzítsenek radiátorhoz illetőleg más alkalmatlan tárgyhoz".

Az emberi erőforrások miniszterének is lenne tennivalója az ombudsman szerint, például a nem önkéntes pszichiátriai elhelyezésre és kezelésre vonatkozó rndelkezések felülvizsgálata.

Rovatok