Index Vakbarát Hírportál

Teknő húzódik a Kárpát-medence fölé

2015. augusztus 1., szombat 20:20 | aznap frissítve

A hét utolsó napján a felsőbb légkörben egy szakkifejezéssel élve ún. teknő - húzódik a Kárpát-medence fölé - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Néhány kilométeres magasságban ez a képződmény több fokkal hűvösebb és nedvesebb levegőt szállít, aminek következtében egyre labilisabbá válik a hőmérsékleti rétegződés, ez pedig nemcsak a nagyobb térségű felfelé irányuló mozgásokat erősíti, hanem a kisebb területen heves emelő mozgásokat, és intenzívebb záporokat, zivatarokat válthat ki.

Az OMSZ arra figyelmeztet, hogy a zivatarokat nagy mennyiségű csapadék (ált. 15-35 mm), szélerősödés (50-75 km/h) és jégeső kísérheti. Helyenként felhőszakadásra (csapadék: 30-50, néhol esetleg > 50 mm) is számítani kell. Néhol (legnagyobb eséllyel délen) heves zivatar is előfordulhat károkozó szélroham (> 80-90 km/h) és nagyméretű (> 2 cm) jég kíséretében.

Ahogy az Időkép.hu fogalmaz: éjjeltől délnyugat felől nedvesebb levegő áramlik fölénk, így vasárnapra megnövekszik a felhőzet, és záporokra, zivatarokra is többfelé kell számítani. Több napsütés eleinte keleten, délután pedig a nyugati tájakon lehet. Az északi-északkeleti szél zivatarok idején megerősödhet, az enyhébb hajnalt követően délutánra pedig a felhőzet és napsütés függvényében 25 és 33 közé emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn elsősorban a Dunától keletre fordulhat még elő elszórtan zápor, zivatar, majd keddtől országszerte a napsütés kerül előtérbe, miközben délnyugat felől egyre melegebb légtömegek érik el térségünket, így újabb tartós kánikula veszi kezdetét.

Rovatok