Index Vakbarát Hírportál

Szerdán indul be a negyedik hőhullám

2015. augusztus 4., kedd 17:07

Újabb hőséghullám várható, ezért szerdától hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az országos tisztifőorvos idén negyedszer rendelt el riasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet kedden és szerdán az Alföldön és a Dél-Dunántúlon már többfelé 25 fok fölött lehet. Csütörtöktől egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet. Frissítő, helyi záporokra, zivatarokra csütörtökig, majd a következő hét elején van esély, de az ország döntő részén száraz idő ígérkezik.

Az előrejelzések szerint a legmelegebb pénteken és szombaton lesz, a várható maximumok 33 és 37 Celsius-fok között alakulnak.

Komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak, így a most kiadott riasztás meghosszabbítására is számítani lehet.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Nő a halálozási arány

A korábbi évek adatai szerint 2012-ben és 2010-ben fordult elő az, hogy négy hőséghullámra kellett figyelmeztetni, de 2008-ban öt riasztást kellett kiadni.

Hőséghullámok idején 20-25 százalékkal nő a halálozási arány, tehát míg egy átlagos napon Magyarországon 330-an halnak meg, ezeken a meleg napokon ez a szám 70-80-nal is növekedhet.

A halálozás növekedése szorosan összefügg azzal, hogy hány napig tart egy hőséghullám és egy adott évben hányszor kellett riasztást elrendelni. Volt olyan év, amikor 1500 haláleset volt köthető a hőséghez (2012-ben), de például tavaly nem volt kimutatható a halálozás megugrása, igaz, a 2014-es nyár kifejezetten hűvös volt - közölte Tengelits András.

A fővárosban fokozott készenlétet rendeltek el

Az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás nyomán Tarlós István főpolgármester utasítást adott, hogy a főváros cégei mindent tegyenek meg a lakosság hőségérzetének enyhítése érdekében.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél fokozott készenlét lép életbe, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Emellett a BKV Zrt. megrendelésére naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a kivetődés megakadályozására.

A Főkert Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, s rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. Mint kiemelték: a társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 ivókút található.

Rovatok