Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolhatnak a szociális dolgozók ősszel

2015. augusztus 5., szerda 07:27

Jogerősen a Szociális Ágazati Sztrájkbizottságnak adott igazat a Fővárosi Törvényszék a még elégséges szolgáltatásokról az állammal folytatott vitában, így a terület dolgozói készülhetnek az őszi munkabeszüntetésre, írja a Népszava.

A cikk szerint a sztrájkbizottság sokáig tartó sikertelen tárgyalássorozat után fordult bírósághoz. Nem sikerült megegyezni abban, hogy mi az amit mindenképp el kellene végezniük a sztrájk alatt is. Az Emmi jogászai szerint maximum néhány adminisztratív feladat az, amit abbahagyhatnának, í bíróság viszon tkimondta, hogy a szociális ágazat szakszervezetei jól szedték össze, hogy mit kell mindenképp elvégezniük, és mely feladatok elvégzése várhat a sztrájk idején.

Az Emmi fellebbezett az elsőfokú ítélet után, de a másodfok is a szakszervezeteknek adott igazat. A sztrájk alatt például be lehet zárni a bölcsődét, de a hajléktalanok nappali melegedőjét is. A szakszervezetek pedig „részletes feladatlistát adtak a gyermekjóléti szolgálatokban, a házi segítségnyújtásban, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban, a szociális alapszolgáltatásban a hajléktalanok nappali ellátásában és a bentlakásos intézményekben elvégzendő elégséges szolgáltatásokról" − írja a lap.

A szociális szakma szakszervezetei másfél éve harcolnak azért, hogy sztrájkolhassanak. Közleményükben azt írják, folytatják a felkészülést egy „várhatóan őszi szociális ágazati sztrájkra".

Rovatok