Index Vakbarát Hírportál

Magára hagytak egy ötnapos csecsemőt a mentők

2015. augusztus 7., péntek 08:39 | aznap frissítve

Egy átmeneti anyaotthonban él két gyermekével az a fiatal nő, akiért szülés utáni szövődmények miatt ki kellett hívni a mentőket. A nő vérzett és lázas volt, amikor az otthonban dolgozók értesítették a mentőszolgálatot, de ők kiérkezvén csak az anyát voltak hajlandóak elszállítani, ötnapos csecsemőjét nem, írja a Népszabadság.

Tokics Judit családgondozó elmondása szerint hiába próbálták meggyőzni a mentősöket, hogy a síró gyereket szoptatni kell, felkapták a nőt, és elvitték. A Családok Átmeneti Otthona panaszt tett az Országos Mentőszolgálat két mentősének eljárása miatt, de arra az elmúlt egy hónapban nem érkezett válasz. Ahogy a Népszabadság kérdéseire sem, amit a cikk állítása szerint 10 napja küldtek el.

A helyzetet végül hatalmas szervezéssel sikerült megoldani. A nőt ápoló Szent Imre Kórház nem akarta elhelyezni a nőt a csecsemőjével együtt, végül a mentésvezető közbenjárására a Szent János kórház felvette a babát, akit miután a nőt megműtötték, átszállítottak a Szent Imrébe.

A TASZ betegjogi programvezetője, Bence Rita a lapnak elmondta, hogy a betegek számára az egészségügyi törvény garantálja a kapcsolattartás jogát, amelynek speciális rendelkezése, hogy a szülő a kórházban éjszaka is a beteg gyerekével maradhat. A gyereknek joga van a nap 24 órájában az anyja mellett lenni, és ez különösen fontos akkor, ha alig néhány napja született csecsemőről van szó.

Meglátása szerint a Szent Imre Kórház több ponton is jogsértő módon járt el az ügyben, az intézménynek a babával együtt kellett volna fogadnia az anyát. Ha az asszony állapota miatt nem volt is képes ellátni gyermekét, akkor is a közelében kellett volna elhelyezni a csecsemőt, hogy amint jobban van, szoptathassa.

Frissítés: Az OMSZ fél egykor kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy a mentők szabályosan és gondosan jártak el az ügyben. Szerintük az anyaotthon gondozónője a mentőápolónak úgy nyilatkozott, hogy vállalják a kicsik ellátását az anya visszatértéig, majd később megváltoztatták álláspontjukat. Ezután kezdte el a mentésirányító (akinek egyébként ez  nem feladata), megszervezni a gyerekek elhelyezését.

Rovatok