Index Vakbarát Hírportál

Nem engedték vért adni, mert meleg

2015. augusztus 7., péntek 11:23 | aznap frissítve

Vért akart adni egy meleg férfi, de az Országos Vérellátó Szolgálat a kockázatokra hivatkozva nem engedte meg neki, írja a Kisalföld. A lap olvasója azt írta: diszkriminációként élte meg, hogy pusztán nemi identitása miatt nem tették lehetővé számára a véradást. Mint írta: több heteroszexuális ismerőse van, aki nemi beteg, az ő esetekben azonban legalább a lehetőség megvan arra, hogy másokon segítsenek. Az esetleges betegségek a véradás utáni teszteken úgyis kiderülnek.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a Kisalföldnek azt válaszolta, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően vért csak olyanoktól fogadnak el, akinek ez az egészségi állapotát nem veszélyezteti, és "akinek életvitele, szokásai semmilyen kockázatot nem jelenthet a vérkészítményt kapó betegek számára".

A véradás előtt mindenkinek ki kell töltenie egy kérdőívet. Ebben a nemzetközi ajánlások alapján rákérdeznek az alkoholizmusra, az intravénás (injekciós) kábítószer használatra, korábbi, vagy jelenlegi nemi betegségre (szifilisz, HIV, gonorrhoea). Nőknek arra a kérdésre is válaszolnia kell, hogy az elmúlt egy évben volt-e terhességük vagy terhességmegszakításuk. Mindenkinél rákérdeznek arra is, hogy "egy éven belül volt-e fertőzés átvitele szempontjából kockázatos nemi kapcsolata?" Aki nem valós adatokat ad meg, és ez kiderül, azt véglegesen kizárják a véradók köréből. 

Hasonló sztenderdeket követnek más országok is, de az  Origo egy korábbi cikke szerint több országban a meleg férfi adhat vért, ha saját bevallása szerint a véradás előtti egy vagy fél évben nem volt anális vagy orális kapcsolata férfival. Olaszországban és Spanyolországban nincs átmeneti idő, a meleg férfiaknál egyedi kockázatértékelés alapján döntik el, hogy adhatnak-e vért, vagy sem.

Véradás szempontjából nemcsak a melegek jelentenek kockázatot. Világszerte nem adhatnak vért   az intravénás droghasználók, a jelenlegi vagy korábbi prostituáltak, a HIV-fertőzöttek, és azok, akiknek volt valaha hepatitis C-fertőzésük, szifiliszük vagy HTLV-fertőzésük.

Rovatok