Index Vakbarát Hírportál

490 közmunkásból 41 építette volna a határzárat. Csak elfelejtettek nekik szólni

2015. augusztus 14., péntek 15:34 | aznap frissítve

Nem megy zökkenőmentesen a kerítésépítés a déli határon – derül ki a délmagyar.hu cikkéből. A kormányzat szerint viszont minden rendben halad, pénteken a határ közelében lévő Kelebián Hende Csaba honvédelmi és Pintér Sándor belügyminiszter meggyőződött arról, hogy „a magyar határ augusztus 31-re műszaki rendszerrel történő lezárásának akadályát nem tapasztalták.”

A Csongrád megyei hírportál arról ír, hogy káosz és fejetlenség van a kerítésépítésen közmunkásokat foglalkoztató honvédelmi minisztériumi cégnél, a HM EI Zrt.-nél. A cikkből kiderül, hogy már maga a közmunkások-építsék-a-kerítést ötlet sem túl működőképes.

A megyei kormányhivatal 490 regisztrált munkanélkülit hívott be a megyeházára azzal, hogy sikerült a képzettségüknek megfelelő munkát találni nekik. A helyszínen derült ki, hogy munkájukra a 175 kilométeres határzárnál van, vagyis lenne szükség. Ezt azonban csak mintegy kétszázan tudták meg – ennyien jelentkeztek ugyanis a behívottak közül. Az orvosi vizsgálat után kevesebb, mint százan maradtak.

Közülük 41 embernek kellett volna kedden kerítést építeni, azonban végül csak 11-en voltak: a délelőtti 24-ből 10-en, a délutáni 17-ből egy ember. Csakhogy erről nem tehettek – ugyanis az állami cég illetékesei elfelejtettek nekik szólni hétfőn, hogy másnap egy órával korábban megy értük a HM-es szállítójármű. A lap kérdéseire a HM nem válaszolt, a cikkből az nem derült ki, hogy szerdán és csütörtökön rendben ment-e már a munka.

A kormány.hu szerint viszont a kerítésépítés rendben halad, akárcsak az azzal kapcsolatos kártalanítások fizetése, emellett a rendészeti szervek „felkészültek az építéssel összefüggő őrzési és védelmi feladatok ellátására”, valamint „az építés határidőre történő befejezéséhez szükséges valamennyi forrás, eszköz, erő biztosított”. A kormány legközelebb augusztus 18-án ülésezik, Hende és Pintér egybehangzóan azt mondta: akkorra elkészülő jelentésük szerint „a magyar határ augusztus 31-re műszaki rendszerrel történő lezárásának akadályát nem tapasztalták.”

Rovatok