Index Vakbarát Hírportál

Nőtt a magyarországi szállodák forgalma

2015. augusztus 21., péntek 07:58

Az idei év első felében tovább nőtt a magyarországi szállodáknál a vendégéjszakák száma és a bruttó forgalom is, annak ellenére, hogy Ukrajnából és Oroszországból sokkal kevesebb turista jött - áll a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közleményében.

A magyarországi és nemzetközi szállodaipar január-júniusi teljesítményét összefoglaló tanulmány szerint a belföldi vendégéjszakák száma ebben az időszakban 3,547 millió volt, 8,2 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Szintén nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, 4,783 millióra. A hazai szállodák átlagos kihasználtsága az idén január és június között 49,2 százalékos volt, bruttó átlag szobaár 16 779 forintra rúgott.

Érdekes, de az első félévben a hazai szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 43,8 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 10,5 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 68,6 százaléka, az összes szállodai árbevétel 50,7 százaléka és a szoba árbevétel 55,8 százaléka budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás mindössze 31,7 százaléka volt Budapesten. A balatoni régióban tapasztalt visszaesés oka a hévízi szállodák forgalmának visszaesése lehet, ami az orosz és ukrán kereslet drasztikus visszaesésének következménye.

A tavalyi adatokhoz képest több brit (+24,2 százalék), amerikai (+13 százalék), olasz (+10,7 százalék), francia (+7,9 százalék), cseh (+6,6 százalék), lengyel (+5,6 százalék) és osztrák (+5,4 százalék) turista látogatott el Magyarországra, de a hagyományosan legnagyobb piacról, Németországból érkezők száma az elmúlt években tapasztalt negatív tendenciát követve csökkent (-6,5 százalékkal). (mti)

Rovatok