Index Vakbarát Hírportál

Németül káromkodott az Egyetem téri audis

2015. augusztus 25., kedd 14:06

Bilincsben üvöltötte a rendőröknek a menekülés közben az Egyetem tér márványkövein fennakadt Audi Q7-es tulajdonosa, hogy Scheiße – mutatta be a 444.hu az erről készült felvételt. A férfi azonban nem feltétlenül Németország – vagy a németet hivatalos nyelvként használó más ország – állampolgára. Az autójának rendszáma például inkább szlováknak tűnik egy szemtanú fotójából. (Bár a téren fennakadt autón később már nem volt rendszám.)

A Cink érdeklődésére az V. kerületi Rendőrkapitánysága közölte: eljárást indítottak „közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés elkövetése miatt a gépkocsivezetővel szemben. Az eset következtében személyi sérülés nem történt.”

De mi a Scheiße az a ß?

2006-ban nyelvreform söpört végig a német nyelven, amely majdnem kiirtotta szegény ß-t, azaz a scharfes S-t. Igaz, a svájci és a liechtensteini németben nem is használták. 

Kilenc éve megritkították a hosszú sz-ként funkcionáló karaktert, a rövid szótagokat lezáró ß-ből így lett ss. De a nyelvtan-fundamentalisták kedvéért a szabály valójában csak bonyolódott: a hosszú szótagokat lezáró ß megmaradt, így a Scheisse helytelen, helyette továbbra is Scheiße írandó.

Rovatok