Index Vakbarát Hírportál

Könnygázt vetettek be a röszkei menekülttábornál

2015. augusztus 26., szerda 11:01 | aznap frissítve

Nagyjából 200 menekültet szorított vissza a rendőrség könnygázzal a röszkei befogadóállomásnál szerda délelőtt. Nem tudni pontosan, mitől dühödtek fel, egyes hírek szerint fedett helyre akartak vonulni az eső miatt, a rendőrségi szóvivő szerint a regisztrációs eljárás lassúságát elégelték meg, ráadásul az ott dolgozó újságírók kamerái is felbőszítették őket. 11 órára enyhült a feszültség.

Fél 11 körül könnygázt vetették be a röszkei menekülttáborban a rendőrök –  jelentette a tábornál lévő tudósítónk.

Információnk szerint a konfliktust az váltotta ki, hogy a táborban a gyerekeikkel ott lévők a megeredt esőben nem akartak tovább ázni, fedelet akartak a fejük fölé. Ez azt jelenti, hogy a hangárba akartak bemenni. Többen a kinti rácsoknál álldogáló újságírókhoz is oda szerettek volna menni.

Ahhoz, hogy ezt a tömeget visszatartsák, a rendőrök könnygázt vetettek be. Nagyjából 200 menekültet szorítottak vissza a rendőrök. 

Röszke fullon van

– adta tovább az egyik rendőr a másiknak. És  valóban az elmúlt hetek nagy áradatához képest is óriási a tömeg. Tudósítónk 12 buszt számolt össze a tábornál. Az 5-ös útról a tábor felé vezető utat le is zárta a rendőrség. 

Az újságírókat a táborba nem engedik be, de kívülről annyit látni, hogy a menekültek a sátrak mellett állnak. Körülöttük készenléti rendőrök őrködnek mozdulatlanul, nem viselnek teljes rohamfelszerelést. A Délmagyar szerint a rendőrök arab tolmácsot hoztak, aki hangosbemondón át beszél a menekültekkel.

Egy érdekes beszélgetés is lejátszódott a könnygázas akció után az újságírók és egy rendőr között. Egy rendőr ugyanis kijött a táborból a rácsokhoz, és azt kérte a média munkatársaitól, hogy menjenek  minél távolabb, mert „meg akarjuk akadályozni, hogy az emberek kitörjenek, és elsodorják magukat”. 

Tehermentesítik a tábort

Úgy tudjuk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, tehermentesíteni akarják a röszkei tábort. Ugyanis mindenkit megkértek udvariasan, hogy adjanak helyet, hogy a táborból minél előbb ki tudjanak gördülni a menekültekkel teli buszok. Eközben egy újabb busz is megérkezett a táborba, nagyjából hetvenen lehetnek rajta.

Fél 12-kor már több busz el is hagyta a tábort, tudósítónk nőket és gyerekeket látott a járművön. Az egyik buszon szinte csak gyerekek voltak. Egyes információk szerint Nagyfára viszik a menekülteket. 11 óra után enyhült a feszültség a röszkei tábornál.

Mitől dühödtek fel?

Szenti Szabolcs, Csongrád megyei rendőrségi szóvivő a helyszínen a Hír Tv-nek azt mondta, mintegy 200 főt kellett könnygázzal lecsillapítani a táborban. Ennek az volt az oka, hogy „a menekültek egy része feldühödött a távolban dolgozó kamerások láttán". (Eközben egy rendőr épp elnézést kért az újságíróktól, hogy úgy tűnik, mintha a média is hibás lenne a történtekért.)

Délmagyar azt idézi a rendőrségi szóvivőtől, hogy „200 migráns tagadta meg az ujjlenyomatadást és próbálta meg elhagyni a tábort”. Ezek szerint változott az eljárásrend, mert korábban nem vettek itt ujjlenyomatot a bevándorlóktól. 

És végül egy újabb magyarázat. Szenti Szabolcs az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy

az elégedetlenség a regisztrációs eljárás lassúsága miatt alakult ki.

Hozzátette: sokkal több menekült érkezik most az országba, mint korábban, a regisztrációs eljárás ettől lassult le. A szóvivő felhívta a figyelmet: a rendőrség  uniós kötelezettségének megfelelően hajtja végre a regisztrációt.

Ne zárjuk ki, hogy a menekültek felháborodásában a regisztrációs eljárásnak, az esőnek, illetve a kamerásoknak is volt szerepe.

A rendőrség délután kiadott közleménye szerint "a tényszerűen lelassult regisztráció oka", hogy az elmúlt napokban példátlanul magas volt a határt ellenőrizetlen körülmények között átlépők száma. "Ugyanakkor a magyar rendőrségnek kötelessége teljesíteni Európai Uniós kötelezettségét, így az illegális bevándorlók regisztrálását, beleértve ujjnyomataik levételét és fényképezésüket. A rendőrök uralták a helyzetet, egy rendőr egy alkalommal könnygázt alkalmazott, személyi sérülés nem történt" - írta a rendőrség.

A röszkei tábor nagyjából ezer fő befogadására alkalmas. Egy ott dolgozó, menekülteket segítő aktivista szerint most akár kétszer ennyien is lehetnek a táborban. Itt a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat és ujjlenyomatot vesznek tőlük.

Az elmúlt 24 órában összesen 2335 embert fogtak el illegális határátlépés miatt a rendőrök. A röszkei vasúti átkelőnél tudósítónk becslése szerint szerda dél körül nagyjából 200-an várakozhattak. 

Szakközépiskolásokból is határvadászt csinálnak

Eközben Papp Károly országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy határrendészeti igazgatóságot állít fel a rendőrség szeptember 1-jével, a magyar–szerb határ védelmét 2016 fővel erősítik meg. A készenléti rendőrség tagjai mellett másodéves rendészeti szakközépiskolásokból fognak állni a határvadász bevetési osztályok. Itt olvashat részleteket.

A kormány megmondta, hogy agresszívek

Egyre agresszívabbak, egyre követelőzőbbek a mind nagyobb számban Magyarországra érkező illegális migránsok - mondta az MTI-nek szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő a történekről. A kormányszóvivő szerint mivel az illegális bevándorlók nem engedelmeskednek a szabályoknak, egyre nehezebb feladat a hatóságok számára az európai rendelkezések által megkövetelt intézkedések - köztük az ujjlenyomat-vétel - végrehajtása, ezzel egyre inkább ellehetetlenítik azt, hogy regisztrálva, kontrollált módon lépjék át a határt.

Kovács Zoltán szerint hetek óta jelzik, hogy a tapasztalatok szerint

az illegális migránsok számának növekedésével párhuzamosan azok magatartásában is alapvető változás következett be.

A kormányszóvivő közölte: a magyar rendőrség rendkívül nehéz körülmények között, a lehető legemberségesebben tesz meg mindent, hogy el tudja látni a határ védelmét, illetve megtegye az átlépők esetében a szükséges lépéseket.

Tudjuk, hogy a rendőrség képes ezt elvégezni - fogalmazott, jelezve, hogy a határvadász egységek fel lesznek készítve az ilyen jellegű események kezelésére is, a jövő heti rendkívüli parlamenti ülésen pedig jogszabályi védelmet is kap a magyar határ.

Rovatok