Index Vakbarát Hírportál

A BM sem tud az egyre agresszívabb menekültekről

2015. augusztus 28., péntek 11:34

A kormány rengeteget beszél a menekültekről, ám a sok üzenet mégis két témakör köré csoportosulnak. Egyre több a migráns, és azok egyre agresszívabbak.

A hatóságok visszajelzései szerint a határsértők egyre követelőzőbbek és agresszívabbak velük szemben.

Ezzel támasztotta alá Rogán Antal az újabb Jobbik-kompatibilis javaslatukat, hogy letöltendő börtönbüntetés járjon a tiltott határátlépésért. De egy nappal korábban pont ugyanezzel állt elő Lázár János, amikor a határvadász századok felállítását magyarázta:

Feladatuk az lesz, hogy megvédjék a határszakaszt, és fellépjenek az egyre agresszívebb és egyre határozottabb követeléssel fellépő bevándorlók ellen.

Az agressziót nem lehet tolerálni, így kérdésként csak az vetődött fel: hogy értik az agresszió fokozódását a felelős kormánytisztviselők?

Az agresszió ugyanis nem bűnügyi kategória. Vannak különböző bűncselekmények, de ki dönti el, hogy a lopás is agresszív, vagy csak a rablás, esetleg a testi sértés?

Külön érdekes a növekvő agresszióban, hogy a híradásokban ennek nincs nyoma.

A menekültekkel kapcsolatos bűnügyekben magyar emberek rabolnak ki migránsokat. Két olyan esetre emlékszünk, amikor menekültek voltak az elkövetők: a debreceni táborban egy másik menekültet rabolt ki négy migráns. A téma szempontjából nem lényegtelen, hogy magyar ember nem volt érintve az ügyben. Illetve zavargás volt a röszkei és debreceni tábornál, elhelyezésük körülményei, a túlzsúfoltság, a rossz ellátás miatt. Ez azonban inkább azzal függ össze, hogy ha ezer embert zsúfolunk 500 férőhelyére, akkor ott elégedetlenség lesz. 

A menekülthelyzetre jelenleg éppen az a jellemző, hogy az emberek számához képest elenyésző a bűnesetek száma. Ez persze érthető: miért bűnöznének azok az emberek, akik keresztül utazták a fél világot, és Magyarországon áthaladva tartanak Nyugat-Európa felé? Se energiájuk, se motivációjuk nincs az utcán randalírozni.

Kérdéseinket feltettük a Belügyminisztériumnak, hiszen ez a hivatal látja el információval a törvények szigorítását indítványozó kormányképviselőket. Ime a válaszok.

Milyen statisztikák támasztják alá, hogy a menekültek egyre agresszívabbak?”

BM:  A kérdésében említett statisztikai adatot a rendőrség nem kezel, azonban az alábbi eseményekről tudunk tájékoztatást adni az illegális bevándorlókkal kapcsolatban:

 Mint arról korábban tájékoztatást adtunk, 2015. június 29-én a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásán két menedékkérő közötti konfliktusba a befogadó állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be. A feldühödött tömeg egy csoportja kitört a befogadó állomás területéről, majd a Debrecen, Sámsoni úton folytatták a rendbontást. A rendőrség azonnal, jelentős erőket a helyszínre irányítva reagált az eseményekre, a helyszínen és környezetében helyreállította a közrendet, közbiztonságot. A rendbontást követő helyszíni szemlén a rendőrség dokumentálta, hogy a garázdák a befogadó állomás egyik épületének több ablakát és ajtaját betörték, több helyen megrongálták az ingatlan kerítését. A befogadó állomás területéről kitört személyek a rendőrség három szolgálati járművét, valamint egy magánszemély személygépjárművét rongálták meg, egy hulladékgyűjtő konténert felgyújtottak.

 Csongrád megyében egy illegális bevándorlás miatt elfogott férfi betörte egy kényszerszállító jármű oldalsó ablakát, valamint Ausztriában (!) külföldi személyek megrongálták a győri őrzött szállás egyik autóbuszát, amely 23 szír állampolgár átvétele és Magyarországra történő szállítása miatt érkezett Nickelsdorfba.

Az embercsempészek (!) vonatkozásában megemlítendő, hogy a budapesti rendőrök 2015. augusztus 20-án ellenőrzésük alá akartak vonni egy szerb rendszámú kisbuszt. A jármű vezetője mikor ezt észlelte, kivonta magát a rendőri intézkedés alól és az M5-ös autópálya városból kivezető szakaszára hajtott. A járőrök követték a kisbuszt, amely az M5-ös autópálya Pest megyei szakaszán egy előtte haladó másik járőrautó hátuljának szándékosan nekihajtott. Személyi sérülés nem történt.

Milyen bűncselekményeket sorolnak az agresszív kategóriába?

BM: Kérdése rendőrségi szempontból nem értelmezhető.

Mikor ugrott meg ezen agresszív bűncselekmények száma?

BM: A rendőrség egyedi esetekről tud tájékoztatást adni, nem pedig tendenciákról.

Mivel magyarázzák a menekültek agresszivitásának növekedését?

BM: Erre vonatkozóan a rendőrség nem rendelkezik információval.

Röviden tehát a Belügyminisztérium két agresszívnek gondolt esetet említ, nem említve, hogy ebből az egyiket sem anyagi haszonszerzés, vagy szimpla indulat motiválta, hanem rossz elhelyezési körülmények, illetve az elfogás nem tisztázott körülményei. Esetek annyira nincsenek, hogy a minisztérium egy Ausztriában történt ügyet is megemlít, továbbá anekdotikus módon ír egy embercsempészről is, mintha az ő története bármennyire is jelezné a menekültek motivációit.

Tendenciáról, az agresszió fokozódásáról a minisztérium nem tud, így egyelőre nem világos, milyen információkra alapozva szítja az indulatokat Rogán és Lázár, és milyen alapon kezdeményez fontos törvényi változásokat. 

Rovatok