Index Vakbarát Hírportál

Mi betartjuk az EU szabályait. És a németek? Rendőrökre támadtak az embercsempészek

2015. augusztus 31., hétfő 08:45 | aznap frissítve

Mi betartjuk az EU szabályait. És a németek? 

A magyar kormány arra kéri Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók Európai Unión belüli utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az EU-s szabályokat, Németország tanúsít megengedőbb magatartást – mondta  Giró-Szász András  kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek. 

Az európai uniós jogszabályok világosan kimondják egyrészt a schengeni határok egyértelmű védelmét; másrészt, hogy egy uniós tagállam területéről harmadik országból származó emberek csak érvényes úti okmányokkal és a célország által kibocsátott vízummal rendelkezve hagyhatják el az országot. Ezek az uniós jogszabályok határozták meg az elmúlt napokban a magyar hatóságok fellépését, többek között a Keleti pályaudvarnál is, mondta Giró-Szász András. „A problémát az okozta, hogy az elmúlt napokban Németország megengedőbb magatartást tanúsított a feltételezhetően Szíriából érkező illegális bevándorlókkal szemben. Az erről szóló híradások azok, amelyek az uniós jogszabályokkal szemben reményeket keltenek az illegális bevándorlók között, és ez a nem tisztázott helyzet az, amely jelenleg sokszor átláthatatlan és nehezen kezelhető körülményeket hozott létre. Az átláthatatlan és visszás körülmények megszüntetése érdekében arra kérjük Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzet."

Rengetegen próbáltak átjutni a hétvégén

Országszerte 8792 embert fogtak el péntektől vasárnapig a zöldhatáron – írja az MTI. A rendőrségi összesítés szerint pénteken 2822-en, szombaton 3080-an, vasárnap 2890-en próbálkoztak a határátlépéssel, legnagyobb részük menekült, de elkaptak 36 embercsempészt és 6 közokirat-hamisítót is. 

A legtöbb embert Csongrád megye déli részén fogták el, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy összesen 2637 menekültet, köztük 562 gyereket tartóztattak fel. Többségük szír, afgán vagy pakisztáni, akik Röszke külterületén lépték át a zöldhatárt. 

Embercsempészek támadtak a rendőrökre

Hétfő reggel feltehetőleg szerb embercsempészek megrongálták a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egyik rendőrautóját, amely a gyoda (avagy a kerítés) mellett teljesített szolgálatot Röszke közelében. Az MTI információi szerint a rendőrök azt vették észre, hogy valakik kövekkel hajigálják az autójukat, szidalmazzák őket, és azt kiabálják:

Nem hagytok bennünket dolgozni!

A kövek és a kiabálás a kerítés túloldaláról érkezett, utána a támadók elmenekültek Szerbia felé. 

Fegyházra ítélték embercsempészetért

Nem csak a rendőrség veszi egyre komolyabban menekültkérdést, a Fővárosi Főügyészség gyorsított eljárásban, 72 órán belül bíróság elé állított egy embercsempészt. A férfi 6 szírt próbált meg a szerb határtól Budapestre szállítani, de közben lefülelték. A nyomozás során kiderült, hogy a vádlott többszörös visszaeső, ezért 3 év fegyházra ítélték, 4 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és az autóját is elkobozták. 

Borítókép: Csaba Segesvari / AFP

Rovatok