Index Vakbarát Hírportál

Mátészalkán mesélték be a menekülteknek, hogy Bécsben vannak

2015. augusztus 31., hétfő 17:51

Előzetes letartóztatásba helyezte hétfőn a Mátészalkai Járásbíróság azt a két férfit, akik kisteherautójukkal tizenhét illegális bevándorlót szállítottak. Az eset érdekessége, hogy az embercsempészek azt mesélték be a menekülteknek, hogy Bécsbe hozták őket, miközben teljesen másfelé, keletre, Mátészalkára vitték őket.

Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivő-helyettese azt mondta, hogy a bíróság nem jogerős végzése szerint az őrizetben lévő gyanúsítottak előzetes letartóztatását embercsempészés bűntette miatt legfeljebb szeptember 30-ig rendelték el.

A gyanúsítottak Budapesten - az egyik ismeretlen társuk segítségével - kapcsolatba léptek tizenhét, korábban illegálisan Magyarország területére érkezett szír állampolgárral, akikkel megállapodtak abban, hogy pénzért kocsijukkal Bécsbe szállítanak. Az M3-as autópályán Budapestről Vásárosnamény irányába mentek, elvileg azért, hogy Szlovákián keresztül Bécsbe menjenek - ismertette Toma Attila.

A csempészek szombat hajnalban Mátészalka egyik kereszteződésében műszaki okok miatt megálltak, 

majd azt közölték a migránsokkal, hogy már Bécsnél vannak.

A rendőröket egy járókelő értesítette; a csempészeket és a migránsokat is elfogták.

A bíróság a gyanúsítottak előzetes letartóztatását azért rendelte el, mert tartani lehet attól, hogy megszöknek - közölte a szóvivőhelyettes. Hozzátette, szabadlábon hagyásuk esetén a tanúk befolyásolásával vagy tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást.

Rovatok