Index Vakbarát Hírportál

Miért nem engedjük csak úgy tovább a menekülteket?

2015. szeptember 2., szerda 14:29

Szinte lehetetlen olyan külföldi hírcsatornára kapcsolni, ahol előbb-utóbb ne kerülne adásba egy riport vagy bejelentkezés a magyar menekülthelyzetről. Ezek most körülbelül azzal a címmel futnak, hogy Magyarország nem engedi tovább a menekülteket. De mit tehetnek ők, és mit léphet a magyar hatóság a Keletinél? Miért beszél keresztbe Angela Merkel és a német bevándorlási hivatal, és ki adja az illegális utakat keresők alá a lovat? Folytatjuk magyarázó sorozatunkat a menekültügyről, percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Ha Ausztria és Németország tárt karokkal várja a menekülteket, akkor Magyarország miért áll az útjukba?

– kérdezi a fél ország. Kicsit megkapirgálva a felszínt kiderül, hogy a helyzet ennél összetettebb. Megpróbáljuk érthetően összefoglalni a lényeget. A legfontosabb, hogy 

Sem Ausztria, sem Németország nem mondta, hogy küldjük tovább a migránsokat. Sőt.

Angela Merkel épp arról beszélt, „Magyarország a Dublin III. alkalmazásától nem térhet el.” Az osztrák kancellár, Werner Faymann egyenesen bírálta, hogy a magyarok hagyták továbbutazni Ausztriába a menekülteket – miközben ehhez hétfőn osztrák rendőrök asszisztáltak. Magyarázó sorozatunk első részében azt magyaráztuk el, mit keresnek a migránsok a Keletinél, a folytatásban azt nézzük meg, miért nem utazhatnak tovább, még érvényes vonatjeggyel sem.

Így értették félre a német nyilatkozatot

Minden tagállam dönthet úgy, hogy egy már nála tartó menekült ügyét nem visszapasszolja, hanem magához rendeli. Ezt teszi most Németország a szír menedékkérőkkel, ezt jelentette be a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF). Ez azokra a menedékkérőkre vonatkozik, akik már ott vannak, nem azokra, akik most próbálnak oda eljutni.

Prőhle Gergely, az EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az MTI szerint a Süddeutsche Zeitungnak egy interjúban azt mondta, hogy "nyilvánvalóan Angela Merkel német kancellár sem úgy gondolta azt, ami a hétvégén még úgy hangzott, hogy minden szíriai állampolgárt befogadnak Németországban". Szerinte a menekültek félreértették a bejelentést, a magyar rendőrségről nem is beszélve, akik úgy értelmezték a helyzetet, hogy a menekültek felszállhatnak a vonatokra.

Rovatok