Index Vakbarát Hírportál

Tragédiát kockáztatnak a hatóságok

2015. szeptember 2., szerda 17:13

A Migration Aid szerint súlyos tragédia bekövetkezését kockáztatják az illetékes hatóságok a migrációs feladat kezelése során eddig tanúsított hozzáállásukkal, derül ki a Magyarországra érkező menedékkérők segítésére alakult közösségi kezdeményezés közleményéből.

A civil mozgalom célja segíteni a migrációs hullám okozta társadalmi feszültségek enyhítését, és támogatni a humanitárius és jogi szempontból is európai értékrendnek megfelelő menekültellátást.

"Nem kíván azonban osztozni egy esetleges tragédia felelősségében az államapparátussal, amelynek felkészületlen és következetlen akciói szeptember első napján a Keleti Pályaudvarnál már az önkéntesek biztonságát fenyegető, pattanásig feszült helyzetet eredményezték" - írják.

A Migration Aid szerint szeptember elsején a Keleti Pályaudvarnál minden korábbinál feszültebbé vált a helyzet. Az érdemi tájékoztatás nélkül hosszasan várakoztatott tömeg frusztrációja tiltakozásba csapott át és az egymásnak ellentmondó intézkedések eredményeként számos menekült szenvedett el tetemes anyagi veszteséget.

"Az indulatok elszabadulását a Migration Aid önkénteseinek, tolmácsainak segítségével sikerült megakadályozni a hatóságok iránt egyébként bizalmatlan menekültek között. Ugyanezen menekültek később elárulva érezték magukat a segítők által, mikor a hatóságok ötletszerűen új utasításokat adtak a kirendelt rendfenntartóknak" - írják a közleményben.

"A Migration Aid önkéntesei örömmel segítik a hatóságok munkáját,

de nem végrehajtók és nem lesznek partnerek annak a bizalomnak a leépítésében, amely az egyetlen záloga annak, hogy ezzel a jelentős embertömeggel együtt lehessen működni.

Három hónapja végezzük munkánkat mindenféle állami támogatás nélkül. Több száz önkéntes több ezer munkaórájának és számtalan adományozó adományának köszönhetően közel 50-60 ezer átutazó menekültet láttunk el. Értetlenkedve figyeljük, hogy ez idő alatt az állami szerepvállalás kimerült látszatintézkedésekben, látszatmegoldásokban és politikai nyilatkozatokban problémamegoldás helyett" - írják.

"Testközelből ismerjük a kihívás nagyságát, tudjuk, hogy nem illeszkedik a normális ügymenetbe, de azt is látjuk, hogy

a rendkívüli helyzet megoldására az állam mindezidáig nem tett semmi rendkívülit.

- írják. A Migration Aid az állam erőforrásait és a párszáz önkéntes eredményeit összevetve nem tartja egy megoldhatatlan feladatnak a helyzet kezelését és úgy gondolják, hogy nem indokolt az a társadalmi feszültség, amit eredményezett, és amelyért a felelősséget a probléma kezelőjének viselni kell."Önkéntesként és ennek az államnak a polgáraiként is valós megoldást, és valós erőfeszítést várunk" - írják.

A Migration Aid szerdán 7 órától tüntetést szervez a Nyugati pályaudvarnál lévő Alexandra könyvesbolthoz, hogy így tiltakozzanak a kormány által benyújtott menekültügyi csomag miatt. A Not in my name, vagyis Nem az én nevemben nevű tüntetésre már 7000-en jelezték részvételüket a Facebookon.

Felhívásukban azt írják, várják mindazok csatlakozását, akik szerint elfogadhatatlan a magánbirtok háboríthatatlanságát garantáló majdnem 800 éves jogelv felszámolása a menekültekre való hivatkozással, és megengedhetetlen a lakosság érdekeire hivatkozva félelemkeltésre felhasználni a katonaságot civilekkel szemben.

Rovatok