Index Vakbarát Hírportál

Kihirdetheti a válsághelyzetet a kormány

2015. szeptember 4., péntek 13:16

Megszavazta a parlament a kormány menekültügyi törvénycsomagjának egy részét, eszerint kihirdethetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A javaslatot a Jobbik is megszavazta, a baloldal elutasította. Arról csak később tudnak szavazni, hogy mi lesz a dolguk a rendőröknek és a katonáknak a válsághelyzetben.

Elfogadta a parlament a pénteki rendkívüli ülésén a kormány menekültügyi törvénycsomagjának feles többséget igénylő részeit. A képviselők délelőtt vitáztak a javaslatról, majd kora délután meg is szavazták.

A parlament 140 igen, 33 nem szavazattal fogadta el a javaslatot. 

Vagyis a kormány ez alapján kihirdetheti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.  Itt olvashat arról, mit is jelent ez.

A szavazási jegyzőkönyvből kiderül, hogy a jobbikos képviselők is támogatták a javaslatot, az MSZP-s, LMP-s és független képviselők utasították el. Ez azért jó hír a Fidesz számára, mert így feltehetően a Jobbik a kétharmados törvényeknél is segít majd a kormánypártoknak.

Mint arról beszámoltunk, a parlament a szabályok miatt a kétharmados törvényekről (a rendőrségi és a honvédelmi törvény módosítása) nem tudott szavazni. A baloldali képviselők ugyanis csütörtökön nem támogatták a házszabálytól való eltérést.

Így a parlament most nem is tudott szavazni arról, hogy a katonáknak és a rendőröknek milyen feladataik vannak, ha a kormány válsághelyzetet hirdet ki. Emiatt valószínűleg hamarosan újabb rendkívüli ülést kell tartani.

Mit szavaztak meg?

Megszavazták viszont a képviselők a feles többséget igénylő részeket. A parlamenti vitában Trócsányi László igazságügyi miniszter ismertette, milyen változásokról van szó. (Itt  összefoglaltuk korábban mi is.)

Előtte nagy vita volt

A pártok képviselői is elmondhatták a véleményüket a törvénycsomagról, itt olvashat a vitáról. A baloldal a javaslatok visszavonását kérte, a Jobbik szigorúbb szabályozást sürgetett, míg a kormánypárti politikusok persze elégedettek voltak. Következzen néhány idézet az álláspontokról (a frakciók nagysága szerinti sorrendben).

Rovatok