Index Vakbarát Hírportál

A Planetáriumot sem kímélték az ultrák

2015. szeptember 7., hétfő 17:03

Miközben a pénteki magyar-román meccs szurkolói szétszedték a várost, a TIT Budapesti Planetárium épületét sem kímélték, írja közleményében az intézmény. A rendbontókat a planetárium előtt felállított kivetítő vonzotta a helyszínre, ahol aztán a többezres tömeg több bejárati ajtót is megrongált, lépcsőket szedték szét, a köveit széthajigálták, továbbá biztonsági berendezéseket, kamerákat  és antennákat tettek tönkre, miközben felmásztak az épület tetejére és párkányaira is.

A garázdák hatalmas, még fel nem mérhető károkat okoztak  az intézménynek

– írta a Planetárium, ami egy júliusi vihart követő karbantartási munkálatok miatt elvileg szeptember 14-én, hétfőn nyitott volna újra.

Mivel a planetárium előtti gyülekezőterületet jelenleg üvegszilánkok borítják, az épület falát pedig tiltott önkényuralmi szimbólumok csúfítják, az újranyitás akár későbbre is tolódhat, az intézmény munkatársai azonban – mint írják – mindent megtesznek, hogy időben fogadni tudják a látogatókat, akiknek a túlnyomó többsége az iskolások közül kerül ki.

Megkezdődtek a büntetések

Közben a a Budapesti Nyomozó Ügyészség öt rendőrökre támadó futballhuligánt állított gyorsított eljárásban bíróság elé – hivatalos személy elleni erőszak minősített bűntette miatt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyészi indítványok alapján mind az 5 vádlottat bűnösnek mondta ki és velük szemben büntetést szabott ki. Három vádlottal szemben a bíróság végrehajtandó börtönbüntetést szabott ki, a szabadságvesztések tartamát 2 év, 2 év 6 hónap, valamint 3 év 4 hónapban állapította meg. Két további terheltet a bíróság 2-2 év börtönbüntetésre ítélt, amely büntetések végrehajtását 5-5 év próbaidőre felfüggesztette

– fogalmazott közleményében Dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Az elítélt ultrákat a bíróság határozott időre eltiltotta a sportrendezvényektől. A meccs előestéjén randalírozók közül kettőt szintén gyorsított eljárásban állított bíróság elé az ügyészség: egyikük egy év végrehajtandó börtönbüntetést kapott, míg a másikkal szemben kiszabott szintén 1 év börtönbüntetés végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztették. Az ítéletek nem jogerősek.

Videónk a péntek esti összecsapásról:

Jó hangulatú, barátságos találkozót tartottak az ultrák és a rendőrök

Rovatok