Index Vakbarát Hírportál

High-tech cuccokat használnak az embercsempészek

2015. szeptember 8., kedd 14:36

Az ORFK ma délutáni sajtótájékoztatóján az embercsempész-bandákról is részletes információkat közöltek. Boross Zoltán rendőralezredes szerint Európában nagyjából 3600 bűnszervezet működik, és jelenleg ezek 30 százaléka foglalkozik embercsempészettel.

Ezek a szervezetek kivétel nélkül nemzetköziek, többnyire a kibocsátó országoktól a célországokig vannak sejtjeik, de a főszervezők a két végponton találhatók. A tranzitországok közül Szerbiában, Macedóniában és Görögországban vannak nagyobb elosztóközpontok, Magyarországon főleg a bandák alacsonyabb beosztású, például a szállításért felelős tagjai tevékenykednek. 

A magyar hatóságok együttműködnek az Europollal és a szomszédos országok rendőrségeivel is, ennek eredményeképpen a közelmúltban több bandát is sikerült leleplezni, és jelenleg is folynak nyomozások. A rendőrök dolgát megnehezíti, hogy az embercsempész bandák egymással is együttműködnek, illetve hogy állítólag lépést tartanak a fokozódó ellenőrzésekkel, és elkezdték visszaforgatni a befolyó összegeket eszközfejlesztésbe: cross motorokat, rádiókat, hőkamerákat, és mindenféle olyan technológiát vásárolnak, amelyek megkönnyítik a határellenőrzők kicselezését. Ezen kívül általában üres előfutár-autókat használnak, amelyek sofőrei leadják a drótot, ha rendőri ellenőrzésre kell számítani, ilyenkor a menekültekkel telezsúfolt autók egy időre félreállnak. 

A befolyó összegek nagyságrendéről annyit, hogy az ORFK közlése szerint egy út tarifája Afganisztánból vagy Szíriából például Németországig akár 6-8 ezer euró is lehet. Egy fuvar díja Szerbiából Magyarországon át Bécs felé 200-800 euró.

Az embercsempész-üzlet működéséről itt írtunk bővebben. 

Rovatok