Index Vakbarát Hírportál

Cinikus magyar vádakról beszél a német miniszter

2015. szeptember 10., csütörtök 07:34

Michael Roth, Németország külügyi államminisztere a Figyelőnek adott interjújában visszautasította és cinikusnak nevezte a magyar kormány részéről elhangzó kritikákat Németország felé. Orbán Viktor és Lázár János a múlt héten többször is a német kormányt tette felelőssé a Keletinél kialakult helyzetért.

Roth szerint a menekültválságban még az EU bukásánál is nagyobb a tét: ha nem tudunk példát mutatni szolidaritásból, az egész európai eszme kerül veszélybe. 

A szociáldemokrata párti politikus szerint a dublini rendszer maradéktalan betartásánál fontosabbak a humanitárius szempontok, de ettől még elvárják, hogy az unió határországai regisztrálják a menekülteket. Az interjúban elismerte a magyar lakosság segítőkészségét, viszont bírálta a hatóságokat és a kormányt, amely nem hajlandó közös európai feladatként kezelni a menekültügyet.

Roth azt állítja, a németek hajlandóak segíteni minden olyan, nehéz helyzetben lévő országnak, amely hozzájuk fordul, így Görögország, Macedónia és Szerbia is kapott már pénzügyi támogatást a menekültválság kezelésére. Épp ezért nem értik, hogy a különösen válságos helyzetét folyamatosan hangsúlyozó

Magyarország kormányától miért nem érkezett ilyen kérés.

Az interjúból kitűnik, hogy Magyarország mostani megítélését első körben egyszerű diplomáciai eszközökkel kellene javítani, utána jobb esélyekkel indulnánk az uniós menekültügyi pénzosztáson. Roth szerint mindenki azt várja, hogy a magyar kormány hajlandó legyen belemenni a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésbe, és hogy érvényesítse a humanitárius szempontokat. Ezután következhetne a konkrét erőforrások kiutalása.

A kormány azonban Roth szerint szívesebben kelti azt a látszatot, hogy Európa teljesen magára hagyta Magyarországot. Németország továbbra is fontos partnernek tekinti hazánkat, de úgy látja, hogy a magyar kormány nagyon megnehezíti a helyzetet, és ez még visszafele is elsülhet, ugyanis „a szolidaritás kétirányú utca”, az EU pedig „csapatjáték”. Roth szerint most egy irányba kellene húzni, éppen ezért – mint fogalmaz:

amit mostanában Budapestről hallok, azt már nem nagyon értem.

A német kormány úgy véli, hogy az ország erejéből futja 800 ezer menekült befogadására, de nem várják el a kisebb országoktól, hogy hasonlóan nagy vállalást tegyenek. Azt viszont mindenképpen, hogy lehetőségeihez mérten minden ország kivegye a részét a válságkezelésből, és ne lapítson. Az EU alapszerződései világosan kimondják, hogy az európai társadalmak nyitottak, befogadók, multietnikusak, értékalapúak, multikulturálisak és többvallásúak.

Roth látja, hogy bizonyos tagállamokban nagy az ellenállás a közös megoldások, például a menekültkvóták ellen, ez azonban szerinte szembemegy az európai értékekkel. Ez így nem fog menni, mondja Roth, ezért igyekszik Németország jó példával járni elöl. 

Rovatok