Index Vakbarát Hírportál

Lassabbak lettek a mentők

2015. szeptember 11., péntek 06:16

Rosszabb az elvárt 15 percen belüli kiérkezés aránya a mentőknél, mint egy évvel ezelőtt — írja a Népszabadság az Országos Mentőszolgálat belső statisztikájára hivatkozva. 

Az év első felében a mintegy félmillió sürgősségi hívásra országos átlagban az esetek 68-69 százalékában sikerült tartani a negyedórás normaidőt, a súlyos betegek hét százalékának ugyanakkor több mint fél órát kellett várnia. Tavaly még 72,5 százalék volt a negyedórán belüli célba érkezés aránya. A legrosszabb helyzetben a közép-magyarországi régióban, a Bács-Kiskun és a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élők vannak, itt minden tizedik betegnek kell fél óránál többet várnia — írta a lap.

Az OMSZ péntek délutáni közleményében tévesnek nevezi a Népszabadság következtetéseit. Amellett, hogy sérelmezik, hogy egy belső munkaanyaghoz illetéktelenül jutottak hozzá, azt állítják, hogy a számítások is helytelenek. Merthogy: „korábban a kiérkezési időt a mentők attól a pillanattól kezdték számolni, amikor a segélyhívást a diszpécser feldolgozta és az adatokat is rögzítette, vagyis a beszélgetés befejeződött, az új számítógépes rendszerben az idő a hívás beérkezésének pillanatától számítódik, ami akár 2-5 perc eltérést is jelenthet”.

Ígéretük szerint egy év múlva viszont minden jobb és gyorsabb lesz, hála az akkorra beérő uniós fejlesztéseknek: „az újság által számon kért, az uniós fejlesztések következtében történő javulás az OMSZ informatikai és infrastrukturális fejlesztéseinek megvalósulását követően, azok együttes eredményeként prognosztizálható, mintegy egy év távlatában”.

Rovatok