Index Vakbarát Hírportál

Orbán védelmére kelt az EP néppárti frakcióvezetője

2015. szeptember 15., kedd 16:34

Manfred Weber szerint a magyar miniszterelnök kérdései jogosak az unió külső határainak védelméről. Orbán határzárjánál jobb javaslatokat vár a kritikusoktól.

Az európai menekültválságban a menekültek elosztását szolgáló kvótarendszer létrehozása az elsőszámú feladat - közölte a bajor konzervatív CSU politikusa, Manfred Weber az MTI szerint.

Az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője ugyanakkor a kvótarendszer egyik legnagyobb kritikusával, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyetért abban, hogy fontos az EU külső határainak védelme.

Orbán Viktor miniszterelnök jogos kérdéseket vet fel az Európai Unió külső határainak védelméről, akinek pedig vannak a magyar megoldásnál jobb javaslatai, terjessze elő azokat

– mondta el Weber. De a politikus szerint a határok biztosítását az emberiesség mércéje szerint kell megoldani. 

„Ez azt jelenti, hogy Európa humanitárius követelményeinek megfelelően kell bánni az emberekkel, menekültekkel” – közölte. Weber azt is elmondta, hogy ezek a követelmények kizárják az erőszak alkalmazását a menekültekkel szemben.  

A német politikus kritizálta a magyar és az osztrák hatóságokat is. „ Magyarország figyelmét fel lehet hívni arra, hogy a menedékkérők regisztrációja kötelező, de Ausztria figyelmét is rá lehetne irányítani erre a körülményre ” – közölte.

Arra, hogy sok menedékkérő nem működik együtt a hatóságokkal azt mondta, világossá kell tenni számukra, hogy nem választhatják ki, hol adnak be menedékkérelmet.  

Annak okát, hogy késik az EU kvótarendszerének bevezetése abban látja, hogy a „nemzeti önzés” akadályozza ezt. Brüsszel szerinte teljesít, de a megoldást ellenző kelet-európai tagállamokat sem büntetné meg gazdasági és támogatási szankciókkal: „fenyegetés helyett érvekre van szükség.”

A menekültválság kezelésében egyensúlyba kell hozni a jogállamiság és a humanitárius segítség elveit, törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetésére, Németország esetében pedig az önfeláldozó segítségnyújtást és nyitottságot „pragmatizmussal” kell kiegészíteni - mondta az EP-képviselő.

Rovatok