Index Vakbarát Hírportál

ORFK: Elkülönítve kell őrizni a menekülteket

2015. szeptember 15., kedd 13:43

Az Országos Rendőr-főkapitányság részletes utasításban szabályozta, hogy milyen feladatai vannak a rendőröknek az idegenrendészeti és menekültügyi eljárásban őrizetbe vett menekültek őrzésében. Az általános iránymutatásban nagyon kerülték a durvulást.

Az ORFK már szeptember 9-én kiadta a menekültügyi őrzött befogadó központok működtetésére vonatkozó parancsot, jóllehet a menekültekre vonatkozó szigorúbb szabályok csak 15-én hétfőn éjfélkor léptek hatályba.

Az utasítás szövegezésében érezhető törekvés volt az EU-komformitás, a rendőri vezetés kerülte még a keménykedés látszatát is: a szabályozásban például nem szerepel a fogda megnevezés sem, helyette a sokkal jobban hangzó őrzött szállás kifejezést használják.

Az utasításból kiderül, hogy a hatóságok nem készültek arra, hogy a határ lezárása után a Szerbiában rekedt menekültek tömeges határsértési akciókat követnek majd el, és hirtelen több ezer embert vonnak eljárás alá. A mellékletben szereplő adatok szerint az őrzött szállások befogadóképessége jelenleg országosan 370 fő, bár a kapacitást a migrációs helyzet és a biztonsági szempontok figyelembe vételével az ORFK bármikor módosíthatja. A legnagyobb központ pillanatnyilag a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság irányítása alá tartozó kiskunhalasi szállás, ahol 178 menekültet lehet egyszerre elhelyezni.

Az ORFK iránymutatása szerint az őrizetben lévő harmadik országbeli állampolgárokat, azaz a menekülteket az EGT-állampolgároktól elkülönítetten kell elhelyezni. Az őrizetesek „a belső rend fenntartása és a rendkívüli események megelőzése érdekében faji, vallási, nemzeti és társadalmi hovatartozásuk, politikai vagy bármilyen más meggyőződésük, valamint társadalmi vagy bármilyen más helyzetük különbözősége figyelembevételével kerülnek elhelyezésre a közösségben”.

A büntetőeljárás alá volt családos menekültek, házaspárok, egyedülálló nők, vagy más „sérülékeny csoportba tartozó személyek” nem feltétlen kerülnek be a kijelölt őrzött szállásokra, elhelyezésükről az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály vezetője külön dönthet.

Az őrzött központokba az őrökön kívül csak a technikai személyzet, a nemzetközi és hazai civil szervezet képviselő és – külön engedéllyel – az újságírók léphetnek be. A szállásokat fegyveres biztonsági őrök őrzik, az őrség nem beszélgethet a fogvatartottakkal, és az ellenük folyó eljárásról sem adhat információkat a bennlévőknek.

Rovatok