Index Vakbarát Hírportál

Fiatal iraki férfit ítéltek el elsőként a határzár illegális átlépése miatt

2015. szeptember 16., szerda 15:43

Nyolcvan perc alatt lezajlott az első per a szerb-magyar határon felállított határzár illegális átlépése miatt a szegedi bíróságon.  A vádlott egy fiatal, büntetlen előéletű iraki férfi volt, akinek két testvérét megölték és a harmadikkal indult el Finnországba Bagdadból. A per alatt szinte végig sírt, és azzal védekezett, nem tudta, hogy bűncselekményt követett el. Egy év kiutasítással büntették, fellebbezésnek helye nincs.

A bíró a szóbeli indoklásában hosszabban és általánosságban is beszélt a helyzetről. Szerinte a magyar határzárnak határozott üzenete van, és ezt az üzenetet erősítik a jogszabályváltozások. Ez az üzenet pedig a következő: nem tilos belépni Magyarországra, de el kell fogadni a jogszabályokat. A bíró elismerte, hogy a most elítélt férfi nyilván nem gazdasági érdekből indult, szomorú, hogy megölték a testvéreit, szomorú, hogy ez megtörténhet a XXI. században. 

De mivel tömegesen nem akarják betartani, ezért a magyar állam rákényszerült arra, hogy első ránézésre kemény döntéseket hozzon. Most pedig a visszatartó erő a lényeg. Az 1 év kiutasítás a törvényi minimum, ez enyhe büntetésnek minősül - mondta a bíró. A tárgyaláson tanúk nem voltak, de felolvasták annak a két rendőrnek a korábbi vallomását, akik elfogták a határon a vádlottat.

A vádlottat egy kirendelt ügyvéd védte, Ő azzal érvelt, hogy a férfi végszükség miatt cselekedett, nem tudta, hogy bűncselekményt követ el, és pár nappal ezelőtt nem is minősült az illegális határátlépés bűncselekménynek. A férfi, aki Irakban egyetemre járt egy olyan lyukon mászott át a kerítésen, amit nem is ő vágott. A vádlott azt mondta sajnálja, szerint szülei szerinte belehalnak, ha történik vele valami. És azt is kérte, hogy vegyék figyelembe, hogy

Európa az emberségéről híres.

 A férfit az újságírók az ítélet után kérdezgették, hová megy. „I don't know” – ismételgette.

Menekültválság percről percre  itt ->>>>

A határzár átlépése szeptember 15-e óta bűncselekményMagyarországon, korábban szabálysértés volt.  Kedden 366 illegális határátlépőt fogtak el a rendőrök, szerdán eddig 203-at.

A szegedi bíróságok, amelyeknek kizárólagos illetékessége a menekültek büntetőügyeinek a tárgyalása felkészültek a jelentős többletmunkára. A törvényszék 27 bírájának tevékenységét az ország más bíróságairól további 130 bíró segíti, 90 bírósági titkár és 235 egyéb alkalmazott is támogatja a munkájukat. A reggel nyolc és délután fél négy közötti szokásos munkarend helyett hétköznap reggel nyolc és este hat óra között, szombaton és vasárnap pedig reggel nyolc és délután négy között tárgyalnak.

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint a nemzetközi jog alapján nem lehetne a határátlépésért megbüntetni a menekülteket, és az új szabályozás ráadásul semmibe veszi a fiatalkorúak jogait.

Rovatok