Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A menekültválsággal vége a liberális blablának

2015. szeptember 16., szerda 12:37

A Demokrata című hetilap közölte Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 5-i, a kötcsei polgári pikniken elmondott beszédét, amelyben a menekültügyet a liberalizmus identitásválságaként jellemezte. A miniszterelnök arról beszélt hosszan, hogy mindennapi patriotizmusra van szükség.

Az egész menekültügy, az egész népvándorlás, az egész megélhetési bevándorlási probléma megfelelő látószögből nem más, mint a liberalizmus identitásválsága

– jelentette ki Kötcsén szeptember 5-én Orbán Viktor miniszterelnök. A beszédet a Demokrata közölte.

A kormányfő szerint vége a „liberális blablának” nevezhető szellemi-ideológiai korszaknak, és hangsúlyozta: ez új esélyt kínál arra, hogy a nemzeti-keresztény eszmerendszer, gondolkodásmód visszanyerje dominanciáját immár nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. „Ez az első jó identitásválság, amit átélek” – fogalmazott a liberális identitás válságával kapcsolatban Orbán Viktor.

Ma még a liberálisok uralják Európát 

Meggyőződését fejezte ki, hogy jólétben élni és ezzel egy időben „liberális módon jónak látni magunkat” többé Európában nem lehetséges. A legveszélyesebb kombináció, amit ember ismer a történelemben, az – magyarázta –, ha az ember gazdag és gyenge.

A liberális filozófiából gyenge Európa következik, amely közben a gazdagságát meg akarja őrizni, de ha gyenge, nem tudja megőrizni.

Orbán Viktor amellett érvelt, hogy különbséget kell tenni a személyes, egyéni felelősség között és aközött, ami egy modern állam kötelessége: míg a személyes vagyonból adni nem okoz gazdasági problémát, az államiból ellátást, jólétet biztosítani a gazdasági teljesítmény szűkülését eredményezi.

A miniszterelnök szerint – Magyarországgal szemben – Európát ma a liberálisok uralják, nagyrészt az ő kezükben vannak a konzervatívok gondolatait is közvetítő, interpretáló eszközök, csatornák. Ezért történhet meg szerinte, hogy ha „egy konzervatív kancellár asszony vagy egy konzervatív miniszterelnök lép hivatalba, annak nincs mit tennie, valamilyen mértékig – és ez a mérték nem kevés – alkalmazkodnia kell ahhoz az eszközrendszerhez, amelyet az eszmeileg tőle különböző emberek tartanak a kezükben. Ettől szenved az európai jobboldal”.

Orbán Viktor beszédében a hipokritaság rendszerré szervezett gondolati térségének nevezte a liberalizmust, szervezett képmutatásnak a liberális külpolitikát – amelyben a jónak mondott tettek mögött általában pénz, olaj, nyersanyag van.

Valójában nem jót tettek, amikor méltóztattak szétbombázni Irakot vagy éppen Szíriát, hanem a legrosszabbat,

miközben azt szeretnék, hogy a világ elismerje, ők állnak a jó oldalon – tette hozzá példaként. Rámutatott: ideje a keresztény irgalom mellé beemelni az érvelésbe a felelősség kifejezést is.

A keresztény identitás szerinte a következő fontossági sorrendet rajzolja ki: először is felelősek vagyunk a gyerekeinkért, aztán a szüleinkért, majd a lakóhelyünkért, „aztán jön a hazánk, és aztán jöhet minden más”. „Tudjuk, a liberális az egész világért felelős, merthogy jó ember, minden fáj neki, ami a világban történik” – vázolta az ellenpólust Orbán Viktor.

Mindennapi patriotizmus kell

A mostani helyzet tanulsága, hogy a határokat, valamint Magyarország etnikai és kulturális összetételét meg kell védeni, utóbbi erőszakos megváltoztatását nem kényszerítheti ki senki. Emellett fontos az is, hogy az ország sikeres maradjon gazdaságilag, mert e nélkül, „hiába vagy morálisan a tökéleteshez legközelebb eső pozícióban”, eltaposnak – folytatta a miniszterelnök, aki negyedikként a „mindennapi patriotizmus” érvényre juttatását emelte ki.

Utóbbiról azt mondta, ez nem szellemi természetű dolog, hanem életösztön, napi rutin, mint az, hogy magyar terméket vásárolunk a boltban, vagy magyar embert foglalkoztatunk, ha munkaerőre van szükségünk.

„Ha a kommunikációs, kulturális és egyéb távolságot nem tudjuk áthidalni,

ha nem tudjuk vonzóvá tenni a fiatalok számára a mindennapi nacionalizmust,

és nem valami rendezetlen, rossz szájszagú, radikális tempóban, amitől az embert kiveri a hideg igazából, tehát ha ettől különböző, friss és fiatalos nyelven nem tudjuk megtenni, akkor ezt a csatát nem mi fogjuk megnyerni" – fogalmazott a kormányfő, elismerve: „e tekintetben voltunk a legkevésbé sikeresek”.

Az idei, szeptemberi kötcsei piknik hallgatóságához fordulva kijelentette: a patrióta, nemzeti alapú, mindennapos életösztönök, életvezetési tanácsok, megfontolások, illetve az ez alapján kifejtett vélemények nincsenek jelen a vitákban, de erre a csatatérre is fel kell menni, és nyerni kell.

Rovatok